nederland

Media: medicijnen getest op psychiatrische patiënten

Door Servaas van der Laan - 15 april 2015

In een GGZ-instelling in Heiloo zijn psychiatrische patiënten gebruikt om medicijnen te testen, melden Zembla en de NOS. En de in Panama neergeschoten Nederlandse crimineel Sjaak Burger is door justitie in het geheim naar Nederland gehaald, meldt De Telegraaf.

  • In een GGZ-instelling in Heiloo zijn psychiatrische patiënten gebruikt om medicijnen te testen, terwijl dat volgens de regels niet mocht. Dat onthult het tv-programma Zembla woensdagavond, meldt de NOS. De patiënten die meewerkten aan het onderzoek hadden weliswaar zelf toestemming verleend, maar waren volgens begeleiders en familie niet wilsbekwaam. De onderzoeker mocht louter onderzoek doen bij ‘wilsbekwame ambulante patiënten’.
    Een begeleidster die de zaak bij de familie van een patiënt en de raad van bestuur van GGZ Noord-Holland aankaartte werd ontslagen. Pas na haar ontslag werden de families van alle deelnemende patiënten ingelicht over het onderzoek dat toen al een jaar bezig was.
  • De in januari in Panama neergeschoten Nederlandse crimineel Sjaak Burger is door justitie in het geheim naar Nederland gehaald, meldt De Telegraaf woensdag. Hij verblijft op de verpleegafdeling van een Nederlands ziekenhuis en wordt streng bewaakt om te voorkomen dat er een nieuwe aanslag op hem wordt gepleegd.
    De nog altijd zwaargewonde Burger, die in zijn hoofd werd geschoten, is een belangrijke verdachte in het Passageproces. Het OM verdenkt hem van het medeplegen van moord en lidmaatschap van een criminele organisatie.
  • Sociale werkbedrijven krijgen dertig miljoen euro van staatssecretaris Jette Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken om arbeidsgehandicapten naar een betaalde baan te begeleiden. Volgens het FD wordt dat besluit later woensdag in de Staatscourant gepubliceerd. Op die manier moet de banenafspraak uit het Sociaal Akkoord worden ondersteund. Dat akkoord voorziet in het creëren van 125 duizend banen voor mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen.
    De afgelopen jaren werd er juist flink bezuinigd op de sociale werkbedrijven. Het is de bedoeling dat de gemeenten het door Klijnsma toegekende bedrag verdubbelen.
  • De overheid hoeft toch geen opvang te bieden voor afgewezen asielzoekers en andere illegalen. Het Comité van Ministers van de Raad van Europa oordeelt later woensdag dat het niet over de kwestie gaat, meldt De Telegraaf op basis van een conceptuitspraak. De beslissing is verrassend omdat de Raad van Europa eerder bepaalde dat Nederland wel zo’n opvang moet aanbieden. De nieuwe uitspraak leidt volgens De Telegraaf tot spanningen binnen de regeringscoalitie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.