nederland

Media: meer Nederlanders nemen asielzoekers in huis

Door Servaas van der Laan - 14 april 2015

De Volkskrant schrijft dat steeds meer Nederlanders een asielzoeker in huis nemen. En volgens NRC Q klussen artsen jaarlijks gemiddeld 2.000 euro bij met klussen voor de farmaceutische industrie.

  • Het aantal Nederlanders dat eenasielzoeker in huis opvangt, groeit. Dat stellen de organisaties Inlia en Kerk in Actie dinsdag in de Volkskrant. Zeker honderd Nederlandse huishoudens zouden een asielzoeker die wacht op huisvesting of een uitgeprocedeerde illegaal die zegt niet terug te kunnen naar eigen land in huis hebben. De organisaties waarschuwen dat burgers een risico nemen. ‘Veel asielzoekers worstelen met trauma’s. Er zijn psychiatrische patiënten bij die medicatie nodig hebben. Ze zijn een risico voor zichzelf en hun omgeving en hebben dus professionele hulp nodig’, laat Inlia-directeur John van Tilborg weten.
  • Artsen, apothekers, verloskundigen en tandartsen in Nederland klussen jaarlijks voor gemiddeld 2.000 euro per persoon bij met klussen voor de farmaceutische industrie. Dat meldt NRC Q dinsdag op basis van de jaarcijfers van het Transparantieregister Zorg. Het totaalbedrag is 38 miljoen euro, 5 miljoen euro meer dan in 2013. Dat is een stijging van 15 procent. Het Transparantieregister houdt alle betalingen van de farmaceutische industrie aan zorgverleners vanaf 500 euro bij.
  • Hoofsponsor XXImo weigert de laatste termijn van de sponsorovereenkomst met FC Twente te betalen. Het Bossche bedrijf vindt dat de club zich niet houdt aan de gemaakte afspraken, meldt TC Tubantia dinsdag. Volgens directeur Patrick Bunnik is de ‘lol er wel af’. Vorige week maakte XXImo al bekend na dit seizoen te stoppen als sponsor. Twente verkeert in crisis omdat de club de financiën niet op orde heeft. Ook vertrok Joop Munsterman, die jaren voorzitter was, door de achterdeur nadat duidelijk werd dat hij solistisch had gehandeld en de club schade had berokkend.
  • De bewaking op Schiphol dreigt een bottleneck voor reizigers te worden. Er is een chronisch tekort aan bewakers waardoor lange rijen op de luchthaven dreigen, schrijft De Telegraaf. De werkdruk is bovendien zo hoog dat er gaten vallen in de beveiliging, stelt personeel. FNV stelt dat Schiphol de problemen aan zichzelf te wijten heeft omdat het met 20 procent minder beveiligers toe denkt te kunnen. De luchthaven zelf stelt dat het screenen van reizigers direct na het inchecken in plaats van aan de gate juist veel efficiënter is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.