nederland

Media: moeder haalt ‘jihad Jordi’ uit Syrië, en meer nieuws

Door Tom Reijner - 04 april 2015

De 21-jarige Syriëganger smeekte zijn moeder om hem weg te halen uit Syrië. En in verschillende Australische steden zijn zaterdag protesten gehouden tegen moslimextremisme. Dit is het mediaoverzicht van 4 april:

* Syriëganger Jordi (21) uit Delft is uit Syrië gehaald door zijn eigen moeder, die hij smeekte hem op te komen halen, schrijft De Telegraaf op basis van zijn advocaat, Bart Stapert, Ook de moeder van de Syriëganger, die hem persoonlijk oppikte aan de Turks-Syrische grens, en de Vlaamse ex-jihadist Jejoen Bontinck verklaren dat Jordi uit Syrië wilde vluchten. ‘Hij heeft daar onder dwang gezeten. Hij wilde helemaal niet vechten, alleen hulp verlenen. Hij werd gedwongen om te trainen om daarna te gaan vechten. Hij heeft per telefoon zijn moeder weten te bereiken, die hem heeft opgehaald,’ aldus advocaat Stapert. Onder welke omstandigheden Jordi het trainingskamp kon ontvluchten, zal hij vertellen tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak.

* Het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad prijst het principeakkoord dat donderdagavond werd gesloten tussen Iran en de zes mogendheden. Vooral de Islamitische Republiek krijgt lof toegezwaaid: Teheran draagt volgens Damascus met deze stap bij aan het verminderen van de spanningen in de regio en in de rest van de wereld, is te lezen op de website van The Jerusalem Post. In een verklaring benadrukt Syrië dat de Iraniërs het recht hebben op het gebruik van nucleaire energie voor vreedzame doeleinden. Iran is een innige bondgenoot van het Syrische regime. In de burgeroorlog die het Arabische land nu al vier jaar in zijn greep houdt, kiest het dan ook de kant van Assad – zowel economisch, politiek als ook militair.

* In verschillende Australische steden zijn zaterdag protesten gehouden tegen moslimextremisme, meldt de Australische nieuwszender ABC. De politie moest geregeld ingrijpen, omdat de demonstranten slaags dreigden te raken met tegendemonstranten van de socialistische partij. Die laatste groep protesteerde tegen racisme. In Sydney kwamen een paar honderd mensen bijeen om tegen de islam te protesteren. Ze vinden dat veel moslims zich onvoldoende aanpassen aan de Australische normen en waarden. Volgens hen proberen ‘nieuwelingen’ zelfs de Australische identiteit te veranderen. ‘We zijn niet tegen een ras of een geloof, maar we zijn tegen extremisme binnen één bepaald geloof,’ zei leider John Oliver van de beweging Reclaim Australia.

* De krakers die vorige week woensdag uit een kraakpand in de Amsterdamse Spuistraat zijn gehaald, hebben voor bijna twee ton schade aangericht, zei burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) tegen AT5. Ze stichtten brand, haalden met zijn allen klinkers uit de straat en vernielden dingen. Volgens de burgemeester wordt het moeilijk om de schade te verhalen op de daders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.