nederland

Media: Nederland pakt Hongaarse mensenhandel aan

Door Servaas van der Laan - 16 april 2015

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) vervolgt acht groepen van Hongaren wegens mensenhandel, schrijft dagblad Trouw. En volgens het AD kunnen tatoeages kankerverwekkende stoffen bevatten.

 • Er zijn zeker acht criminele bendes uit Hongarije actief in Nederland die een groot deel van de mensenhandel op de Amsterdamse Wallen voor rekening nemen. Het OM heeft deze groepen in het vizier, schrijft dagblad Trouw. ‘Het gaat daarbij om Hongaren die in eigen land begonnen met de uitbuiting, maar die hun activiteiten hebben uitgerold naar onder meer Nederland. In de acht zaken die alleen al bij het parket in Amsterdam de afgelopen jaren binnenkwamen, gaat het om drie tot zeven verdachten per zaak. Deze verdachten opereerden in familieverband. In totaal – families en alleen opererende verdachten – gaat om het ruim honderd Hongaren,’ schrijft de krant.
 • Felgekleurde inkt voor tatoeages kunnen schadelijk zijn vanwege verboden, kankerverwekkende stoffen, schrijft het AD. Een derde van alle gekleurde tatoeage-inkt in Nederland bevat stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. ‘Het is vooral mis met felgekleurde inkten. Uit ongeveer 30 procent van de kleurstoffen komen aromatische aminen, zogeheten PAA’s, vrij. Die zijn in Nederland verboden omdat ze een extra risico op kanker opleveren,’ schrijft de krant.
 • Het is technisch, financieel en qua tijdsplanning mogelijk om windmolens langs de Afsluitdijk te plaatsen. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat de gemeente Súdwest-Fryslân heeft laten uitvoeren naar windenergieopties langs de dijk, schrijft het Friesch Dagblad donderdag.
  Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) koos onlangs voor een windmolenpark in het IJsselmeer. Molens langs de Afsluitdijk waren voor hem geen optie omdat die niet voor 2020 zouden kunnen worden aangelegd.
 • Geneesmiddelen tegen ADHD zoals Ritalin en Concerta moeten minder vaak worden voorgeschreven. Dat stellen kinderpsychiaters in een boodschap die hun beroepsvereniging NVVP donderdagochtend overhandigt aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), meldt nrc.next.
  Het gebruik van ADHD-medicijnen onder kinderen van 4 tot 18 jaar is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. Vorig jaar ging het om 135 duizend kinderen, bleek uit een rapport van de Gezondheidsraad.
 • Het gaat steeds slechter met de natuur in de Waddenzee. Dat zegt hoogleraar ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Han Olff. Hij pleit er donderdag in de Volkskrant voor vissen in de Waddenzee te verbieden.
  ‘Jaar in, jaar uit halen we de natuurdoelstellingen niet. Als we blij zijn met krabben en garnalen, dán doen we het nu goed, maar voor een rijk en compleet ecosysteem met haring, scholeksters, roggen en tuimelaars moeten we de Waddenzee serieus beschermen. Zonder visserij.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.