nederland

Media: nieuwe pensioenpremie soms wel 100 procent duurder

Door Servaas van der Laan - 25 april 2015

Ruim 14.000 bedrijven met in totaal meer dan 440.000 man personeel die een pensioenregeling met een eindloon- of middelloonregeling hebben afgesloten bij een verzekeraar, wacht een nare verrassing als ze een nieuw pensioencontract afsluiten, schrijft De Telegraaf.

 • Ruim 14.000 bedrijven met in totaal meer dan 440.000 man personeel die een pensioenregeling met een eindloon- of middelloonregeling hebben afgesloten bij een verzekeraar, wacht een nare verrassing als ze een nieuw pensioencontract afsluiten.
  Door de lage rente en hoge levensverwachting stijgt de premie soms wel 100 procent, heeft directeur Jaap Harmsen van pensioenadviesbureau Pensioen Perspectief berekend, meldt De Telegraaf. Contracten met pensioenverzekeraars lopen vijf jaar, zegt hij, wat betekent dat alleen al dit jaar bijna drieduizend bedrijven een nieuw contract zullen moeten afsluiten. Zij krijgen te maken met premiestijgingen van minstens 40 procent.
 • Het vrijdag door de marine officieel in dienst genomen schip Karel Doorman zou een rol kunnen spelen bij de crisis in de Middellandse Zee. Dat zegt generaal Rob Verkerk, commandant zeestrijdkrachten, in het Nederlands Dagblad. De inzet van de Karel Doorman voor deze crisis moet volgens hem wel een bewuste keuze zijn van de politiek.
  Het schip kan helikopters meenemen, veel mensen herbergen en er kan medische hulp worden geboden. Het sturen van alleen (marine)schepen lost het probleem van mensen die in wankele bootjes de oversteek naar Europa wagen overigens niet op, tekent de generaal aan.
 • Bestuursvoorzitter van Schiphol Jos Nijhuis vindt zijn inkomen van in totaal 900.000 euro verdedigbaar. In NRC Handelsblad zegt hij zaterdag zijn salaris voor zichzelf ‘uitstekend’ te kunnen verantwoorden. ‘Ik vind het geen exorbitante beloning.’
  Nijhuis reageerde nog niet eerder op de ophef die ontstond over zijn bonus over 2014 van 370.000 euro, dat hij naast zijn vaste salaris van 390.000 euro kreeg. Zijn beloning is volgens de bestuursvoorzitter gerechtvaardigd vanwege de complexiteit en de commerciële aspecten zoals het beheer van vastgoed en winkels.
 • Militaire gegevens en materieel worden binnen het ministerie van Defensie onvoldoende beveiligd. Binnen Defensie rinkelen alle alarmbellen nadat dit volgens De Telegraaf was gebleken uit een rapport van onderzoeksbureau Lloyd’s. Defensiepersoneel dat de dienst verlaat wordt bijvoorbeeld amper gecontroleerd. Zo is bij vertrek weinig zicht op het inleveren van de Defensiepas, waardoor iemand mogelijk nog in ruimten kan waar die persoon niets te zoeken heeft. Ook zijn er zorgen over het afschermen van gevoelige computergegevens.
 • De aanrijtijd van bergers is op de ring van Rotterdam ruim de helft minder dan elders in het land. Dat komt doordat patrouillerende bergers tijdens de spits continu op de snelweg rondrijden. Andere steden overwegen volgens het AD de Rotterdamse aanpak over te nemen.
  Door de aanpak worden veel files voorkomen. Met elke minuut dat een voertuig eerder wordt geborgen, wordt vier minuten file voorkomen, heeft de Rotterdamse Verkeersonderneming berekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.