nederland

Media: oude asieldossiers IND niet bewaard, en meer nieuws

Door Elif Isitman - 21 april 2015

Na de overstap op een nieuw computersysteem, zijn oude beslissingen over asielaanvragen niet bewaard gebleven. En het lek over de gesprekken tussen Linda Voortman en Anouchka van Miltenburg kwam wel van GroenLinks zelf. Dit is het mediaoverzicht van dinsdag 21 april.

*De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bewaart de dossiers van asielzoekers in de pardonregeling niet omdat het huidige automatiseringssysteem geen informatie kan ophalen uit het vorige systeem, schrijft The Post Online. Dit gaat in tegen wat de IND meldt in zijn eigen jaarverslag.

De Tweede Kamer rekende erop dat het nieuwe systeem (Indigo) het oude effectief zou vervangen, maar nu blijkt dat oude informatie niet langer te raadplegen is. Het gaat hierbij onder meer om oude relevante beslissingen en de daarbij horende motiveringen terug te halen SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen geeft aan om opheldering te vragen over ‘dit gat in de geschiedenis’ bij staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Justitie.

*Het lekken over passages uit het gesprek tussen GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) kwam toch uit de hoek van GroenLinks, schrijft De Telegraaf dinsdag. Voortman was eerder verontwaardigd dat er ‘letterlijke passages’ uit het gesprek in de krant waren verschenen, maar ging zelf na een onderzoek naar het lek over de namen van sollicitanten voor de functie van Nationale ombudsman vrijuit.

Sommige media gingen ervan uit dat het lek bij de VVD zat, schrijft politiek commentator Paul Jansen in zijn column. ‘Deze krant zal geen naam onthullen, maar nu Voortman er zelf een nummertje van maakt, mag niet onvermeld blijven dat deze informatie niet van de VVD of uit het presidium kwam, maar uit GroenLinks zelf’.

*Meer nieuws uit De Telegraaf: Schiphol schuift de uitbreiding van een nieuwe terminal met pier op de lange baan. De terminal zou eigenlijk in 2018 opengaan maar dat wordt nu pas 2021. De krant schrijft dat het plan nu zo ver naar achteren is geschoven, dat het wel eens helemaal niet door kan gaan.

De oorzaak voor het uitstel is dat er nu rond piekuren eigenlijk helemaal niet mag worden gevlogen. Ook is nog niet duidelijk welke maatschappij de nieuwe terminal kan vullen.

*De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft afgelopen zomer een geheime brief met een noodkreet over het persoonsgebonden budget (pgb) naar het ministerie van Volksgezondheid gestuurd, meldt AD.

Eerder werd gedacht dat een rapport in oktober 2014, net voor de invoering van het nieuwe systeem, de noodklok luidde over de plannen van staatssecretaris van Rijn (PvdA) maar dat blijkt nu dus veel eerder te zijn. Door de administratieve chaos bij de SVB krijgen veel budgethouders geen of juist te veel geld betaald. In de geheime brief werd geadviseerd het ministerie van Sociale Zaken (waar ook de SVB onder valt) te  betrekken bij het project. De Kamer wil vandaag opheldering van Van Rijn over het negeren van de waarschuwingen.

*Drummer Phil Rudd (60) van de band AC/DC, heeft dinsdag voor de rechtbank in Nieuw-Zeeland bekend doodsbedreigingen te hebben gedaan, schrijft The New Zealand Herald. Ook bekende hij de drugs crystal meth en marihuana in zijn bezit te hebben gehad.

Rudd staat terecht omdat hij telefonisch zou hebben gedreigd een man en zijn dochter te vermoorden. Vorig jaar werd de drummer verdacht van het inhuren van een huurmoordenaar, maar die aanklacht werd ingetrokken toen bleek dat er geen bewijs was. Voor de dreigementen hangt hem een gevangenisstraf van 7 jaar boven het hoofd. Door de commotie rondom Rudd, is AC/DC zonder hem op tournee gegaan. Hij wordt vervangen door drummer Chris Slade.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.