nederland

Media: pikante seksaffaire in gevangenis Nieuwegein, en meer…

Door Tom Reijner - 10 april 2015

Een vrouwelijke cipier in de gevangenis van Nieuwegein is op non-actief gezet vanwege een pikante seksaffaire met een gedetineerde. En de gehackte Franse tv-zender TV5 lekt in reportages zelf wachtwoorden. Dit is het mediaoverzicht van vrijdag 10 april.

* Een vrouwelijke cipier in de gevangenis van Nieuwegein is op non-actief gezet vanwege een pikante seksaffaire met een gedetineerde, schrijft De Telegraaf.  Een voormalig gedetineerde heeft bij de Utrechtse rechtbank onder ede een boekje opengedaan over corruptie binnen de inrichting en de vrijpartij tussen een gevangene en de bewaarder. Binnen de gevangenismuren circuleren foto’s van de daad. Het incident kwam naar buiten toen een ex-gedetineerde een belastende verklaring aflegde. Volgens de gevangene is ‘alles mogelijk, als je bewakers maar geld geeft’. Voor het juiste bedrag zou het mogelijk zijn telefoons, alcohol en drugs naar binnen te smokkelen. Bronnen melden aan de krant dat het al tijden rommelt binnen de muren van de gevangenis.

* De Franse tv-zender TV5Monde, die naar verluidt is gehackt door aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat, heeft in verschillende reportages over deze hack zelf wachtwoorden gelekt, meldt de website Arstechnica. Op beelden in andere Franse tv-uitzendingen over de criminele daad, zijn de wachtwoorden te zien van Youtube, Instagram en Twitter. Die staan geschreven op post-its en andere briefjes die op de achtergrond in beeld hangen. In een andere uitzending over de hack is de computer van een medewerker van TV5Monde in beeld waarbij een post-it te zien is die waarschijnlijk de gebruikersnaam en het wachtwoord van deze medewerker onthuld. De sociale media-accounts lijken niet te zijn overgenomen door kwaadwillenden. De zender moest eerder deze week de uitzendingen staken. De website en de Facebookpagina werden overgenomen en platgelegd. Al snel waren er hardnekkige geruchten dat het Franse bedrijf te eenvoudige wachtwoorden zou hebben gebruikt.

* De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gaat vermoedelijk dit weekeinde bekendmaken dat zij zich kandidaat stelt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, schrijft ABC News. Clinton zal haar kandidatuur waarschijnlijk bekendmaken door middel van een filmpje of via sociale media, zegt een betrokkene. De vrouw van ex-president Bill Clinton deed in 2008 al eens een gooi naar het presidentschap, maar werd toen in de voorverkiezingen uitgeschakeld door de latere president Barack Obama. Hij kan in 2016 niet opgaan voor een nieuwe termijn, omdat hij al acht jaar aan de macht is – het maximum aantal jaar. Clinton geldt daardoor als de gedoodverfde favoriet om namens de Democraten deel te nemen aan de stembusgang.

* Wordt ABN Amro snel naar de beurs gebracht? Het Financieele Dagblad schrijft dat, nu de top van de staatsbank heeft afgezien van de omstreden bonussen, de financiële instelling alsnog naar de beurs kan worden gebracht. Dat is waar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) op aanstuurt. In de wandelgangen van de Tweede Kamer zou zelfs worden gedacht aan een beursgang in oktober of november. De PvdA-minister zei donderdag in debat met de Tweede Kamer niet te rekenen op nieuw uitstel. ‘ABN maakt grote vooruitgang qua bedrijfsvoering en resultaten. Op vragen van de oppositie of er nog meer lijken uit de kast komen, antwoordde Dijsselbloem dat er ‘op dit moment geen risico’s zijn’ die hij kent en kan delen.

* Geert Wilders is aangeklaagd in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, schrijft De Telegraaf. De PVV-leider was daar onlangs bij de partij FPÖ op bezoek en hield op de prestigieuze Hofbrug een toespraak over de islam. Een moslimorganisatie klaagde hem daarop in Oostenrijk aan. Voorzitter Tarafa Baghajati van het Initiatief Oostenrijkse Moslims zegt in de krant dat er moet worden onderzocht of Wilders aan volksophitsing heeft gedaan en of hij de islam als religie heeft beledigd. Wilders zei in zijn rede dat de islam Europa de oorlog verklaard heeft, dat die religie mensen tot terrorist maakt en dat de Koran moet worden verboden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.