nederland

Media: Ploumen wil af van ‘Belastingparadijs Nederland’

Door Servaas van der Laan - 20 april 2015

Nederland moet minder aantrekkelijk worden als belastingparadijs voor multinationals uit ontwikkelingslanden, schrijft de Volkskrant. En Nederlandse jachtbouwers lopen veel geld mis doordat Russen vanwege de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties niet of nauwelijks nog luxejachten kopen.

 • Nederland moet minder aantrekkelijk worden als belastingparadijs voor multinationals uit ontwikkelingslanden. Het kabinet wil dat voor elkaar krijgen met 23 nieuwe belastingverdragen met Afrikaanse landen, schrijft de Volkskrant maandag. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) tekende zondag het eerste verdrag met Malawi.
  In het verdrag staat een anti-misbruikclausule. Hiermee krijgen landen het recht bedrijven uit te sluiten die alleen om belastingtechnische redenen winsten naar Nederland laten lopen en er alleen een postbus hebben.
 • Nederlandse jachtbouwers lopen veel geld mis doordat Russen vanwege de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties niet of nauwelijks nog luxejachten kopen. Het gaat naar schatting om enkele honderden miljoenen euro’s omzet, zeggen Nederlandse bedrijven in de sector tegen het Financieele Dagblad.
  Bedrijven krijgen geen aanvragen meer voor nieuwbouw of onderhoud en restauratie uit Rusland terwijl uit dat land de afgelopen jaren juist de grootste klanten kwamen.
 • Sparen wordt straks weer aantrekkelijker. Het kabinet wil de vermogensrendementsheffing aanpakken, zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag in De Telegraaf. Volgens hem is de coalitie eensgezind dat na jaren van zware lasten door de crisis ruimte moet komen voor lastenverlichting.
  Dijsselbloem wil een manier vinden om de vermogensbelasting ‘rechtvaardiger’ te maken. Voor veel spaarders ligt de rente nu lager dan de belasting die erover wordt geheven. ‘De vermogensrendementsheffing gaat nu uit van een rendement van vier procent. Maar gewone spaarders halen dit door de lage spaarrente niet’, stelt de minister.
 • Jongeren kunnen nog altijd gemakkelijk aan alcohol komen in supermarkten. De ChristenUnie wil daarom dat winkels pas drank mogen verkopen als ze een keurmerk hebben. Dat schrijft Metro maandag. Als supers geen sluitend controlesysteem hebben, betekent dat geen alcoholverkoop, aldus Kamerlid Joël Voordewind in de krant.
  De ChristenUnie meent dat de rigoureuze maatregelen nodig zijn omdat supers nog altijd de zwakste schakel zijn in de nieuwe alcoholwet. Met een door de overheid goedgekeurd systeem moet de drankverkoop onder jongeren aan banden worden gelegd.
 • Oud-minister Roger van Boxtel (D66) is in beeld als nieuwe algemeen directeur van Ajax. De 61-jarige D66-politicus moet de opvolger worden van Michael Kinsbergen wiens contract komende zomer afloopt. Dat bericht De Telegraaf maandag.
  Van Boxtel maakte eerder deel uit van de inmiddels opgeheven ledenraad bij de Amsterdamse club. Ook zat hij in 2011 in het interim-bestuur van Ajax en nam hij zitting in de klankbordgroep financiële zaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.