nederland

Media: politie vaker uitgerukt voor verward persoon, en meer

Door Shari Deira - 01 april 2015

De politie is vorig jaar vaker uitgerukt voor een verward persoon. En het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in samenwerking met een beruchte stichting van de Moslimbroederschap een congres in Londen gesponsord. Het mediaoverzicht van woensdag 1 april.

* De politie rukte vorig jaar bijna 60.000 keer uit vanwege overlast door verwarde personen, blijkt uit cijfers die de politie aan RTL Nieuws heeft verstrekt. In 2012 was dat nog 45.000  keer, een stijging van 33 procent.

Het gaat om meldingen waarbij de politie moet uitrukken omdat iemand met psychische problemen voor onrust zorgt, zonder een strafbaar feit te plegen. Het gaat bijvoorbeeld iemand die op straat staat te schreeuwen of iemand die op het dak van een gebouw klimt

* Bij de conferentie Politiek, macht en sektarische identiteiten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika in Londen was een topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken aanwezig, meldt De Telegraaf. Het congres werd volgens de uitnodiging betaald door Kingdom of the Netherlands en The Cordoba Foundation.

Twee radicaliseringsdeskundigen zeggen tegen de krant dat de stichting een gevestigde lobbygroep voor de Moslimbroederschap is. Oprichter van de stichting Anas Altikriti, is de zoon van de leider van de Iraakse Islamitische Partij, de Iraakse tak van de Moslimbroederschap.

* De strijd tussen supermarktketens breidt zich online uit. Supermarktketen Jumbo komt met een concurrent voor AH.nl, zegt financieel bestuurder Ton van Veen woensdag in Het Financieele Dagblad. De komende tijd wil Jumbo drie tot vijf afhaalpunten voor boodschappen per week gaan openen.

In de zomer wil de supermarktketen uit Brabant ongeveer honderd pickup points hebben. Albert Heijn is de enige supermarkt die op grote schaal boodschappen thuis bezorgt. Van Veen zegt dat het niet lang meer zal duren voor Jumbo hetzelfde gaat doen.

* Meldkamers waar 112-telefoontjes binnenkomen, blijken zwaar onderbezet te zijn. Volgens het AD staan levens op het spel door een gebrek aan personeel en falende computers. De Inspectie Veiligheid en Justitie en het Agentschap Telecom concludeert dat de onderbezetting ‘een direct risico’ vormt.

Bij noodgevallen wordt de inzet van hulpdiensten niet snel genoeg uitgebreid en informatie wordt onvoldoende gedeeld, waardoor een centralist een verkeerde inschatting maakt of het langer duurt voordat er hulp komt. Personeelstekort wordt vaak opgelost door de Arbeidstijdenwet te overtreden, het draaien van meer diensten, en jongeren worden vaak ook ’s nachts ingeroosterd.

* De Verenigde Staten komen met nieuwe wetgeving, waarmee daders van cybercriminaliteit in het buitenland kunnen worden aangepakt met sancties. President Barack Obama zal naar verwachting vandaag een uitvoeringsbesluit tekenen voor het opzetten van een systeem waarmee personen en landen kunnen worden bestraft, meldt The Washington Post.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.