nederland

Media: thuiszorgbrief zaait paniek onder ouderen, en meer nieuws

Door Elif Isitman - 27 april 2015

TSN Thuiszorg heeft voor paniek gezorgd bij een aantal kwetsbare ouderen. En de Deutsche Bank gaat beginnen met een grote reorganisatie. Dit is het mediaoverzicht van maandag 27 april.

*TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, heeft veel ouderen de stuipen op het lijf gejaagd door ze een lobbybrief tegen het kabinet te sturen, schrijft De Telegraaf. In die brief werd aangekondigd dat hun zorg mogelijk verdwijnt, terwijl dat nog verre van zeker is. De directeur van het bedrijf, die zich woensdag zeer negatief uitliet over staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, heeft gelijk daarna zijn excuses aangeboden.

*Bij een omvangrijke reorganisatie van de Deutsche Bank worden tweehonderd filialen van de bank gesloten, schrijft NRC Handelsblad. De reorganisatie zou onder druk van aandeelhouders worden uitgevoerd. Hoewel de bank geen concrete aantallen noemt, komen er met de reorganisatie mogelijk duizenden banen op het spel te staan. De bezuiniging van de bank moet zo’n 3,5 miljard euro opleveren.

*Het CDA lijkt de grote winnaar te worden van de onderhandelingen over de vorming van nieuwe provinciebesturen, meldt NOS. In alle twaalf provincies is de partij inmiddels vertegenwoordigd in het college van Gedeputeerde Staten of betrokken bij de coalitievorming.

Ook de SP en D66 doen het goed in de onderhandelingen. De overwinning van deze partijen lijkt ten koste te gaan van de PvdA, die de grote verliezer lijkt te worden.

*Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur vindt dat het alcoholslot moet blijven, zei ze in het tv-programma WNL op Zondag. Iemand die herhaaldelijk rijdt met een slok op, moet niet kunnen rijden zonder te blazen, aldus de minister.

Schultz ziet het alcoholslot niet als straf, maar eerder als een mogelijkheid om toch aan de maatschappij te kunnen blijven deelnemen. Nu kunnen rechters alleen het rijbewijs innemen, maar dat is vaak maar voor een beperkte tijd, zei de minister. De Raad van State bepaalde in maart dat het alcoholslot niet als bestuurlijke maatregel mag worden opgelegd.

*De Australische premier Tony Abbott en minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop overwegen extreme diplomatieke maatregelen te nemen om te voorkomen dat twee Australiërs die in Indonesië vastzitten voor drugshandel worden geëxecuteerd, schrijft The Sydney Morning Herald.

Zo is een van hun opties om de Australische ambassadeur in Indonesië terug te halen. Hiermee zou Australië het Nederlandse voorbeeld volgen. Ons land trok de ambassadeur in Jakarta terug, nadat in januari een staatsburger werd geëxecuteerd vanwege drugssmokkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.