nederland

Media: Topscheidsrechter betrokken bij matchfixing, en meer nieuws

Door Elif Isitman - 18 april 2015

De Nederlandse topscheidsrechter Serdar Gözübüyük wordt genoemd als betrokkene bij een grote matchfixing-zaak. En de man die in Amsterdam witte heroïne verkocht als coke, zal terechtstaan voor moord. Het mediaoverzicht van zaterdag 18 april.

*De Nederlandse topscheidsrechter Serdar Gözübüyük (29) wordt genoemd in een grote Duitse strafzaak rond matchfixing. Verdachte Paul R. noemt hem als een betrokkene bij het manipuleren van wedstrijden, schrijft de Volkskrant. De krant baseert zich op verkregen documenten in het strafdossier.

Gözübüyük stuurde vrijdag vervolgens een verklaring naar de krant waarin hij alles ontkent. Volgens kenners is hij een van Nederlands beste scheidsrechters. Hij wordt geregeld aangesteld voor topwedstrijd en doet ook internationale duels. Zaterdagavond fluit hij de wedstrijd PSV-Heerenveen.

*De man die in Amsterdam witte heroïne verkocht als cocaïne, wordt verdacht van moord. Het gaat daarbij om de drie Britse toeristen die zijn overleden als gevolg van de heroïne. Daarnaast wordt hij verdacht van poging tot moord of doodslag op de Denen die onwel zijn geworden, en drugshandel. Dit zei zijn advocaat Gerald Roethoef vrijdagavond in het tv-programma Pauw. Hij zei ook dat de rechter heeft gezegd dat de man niet vast hoort te zitten wegens moord omdat daarvoor geen bewijs is.

Ook zei de strafpleiter dat de man eerder is veroordeeld voor de verkoop van drugs. Zelf zou hij geen drugs gebruiken en zou hij geclaimd hebben dat het voor hem niet zichtbaar was dat het geen cocaïne was wat hij verkocht. Maandag komt de zaak voor de rechter, en Roethof wil dat zijn cliënt in afwachting van zijn berechting vrijgelaten wordt.

*Een Nederlander die in Dresden bij de toespraak van Geert Wilders voor Pegida met de PVV-leider op de foto ging en met een Nederlandse vlag zwaaide, is een wapenhandelaar met neonazistische connecties, schrijft De Telegraaf. Edwin Wagenmakers zou vanuit Duitsland in Nederland verboden wapens verkopen. Wagenmakers zelf ontkent dit.

Hij is de voorman van een Duitse groep voetbalfans die zich op gewelddadige wijze tegen moslims richt, de Hooligans Gegen Salafisten. Wilders zegt de man niet persoonlijk te kennen.

*De Amerikaanse staat Oklahoma kan vanaf nu stikstof inzetten bij executies, meldt CNN. Bij het gebruik van stikstof verliest de veroordeelde snel het bewustzijn en sterft even later. Gouverneur Mary Fallin heeft groen licht gegeven voor het gebruik van stikstof voor executies. De staat kan het middel ook gebruiken als ‘back-up’, voor wanneer dodelijke injecties niet meer beschikbaar zijn.

Het gas kan worden ingezet als het Amerikaanse Hooggerechtshof besluit dat het toedienen van dodelijke injecties in strijd met de grondwet is. De gifcocktails zijn in Amerika omstreden sinds de moordenaar Clayton Lockett bij zijn executie bijna drie kwartier deed over zijn doodstrijd. In de verklaring van Fallin staat verder dat ook kan worden teruggegrepen op andere executiemethoden, zoals de elektrische stoel en het vuurpeloton.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.