nederland

Media: Utrecht vreest komst radicale sjeiks, en meer nieuws

Door Tom Reijner - 08 april 2015

In Utrecht is onrust ontstaan over de komst van omstreden radicale moslimpredikers uit België. En Russische hackers zijn het computersysteem van het Witte Huis binnengedrongen.

* Volgens De Telegraaf is er in Utrecht onrust ontstaan over de komst van omstreden radicale moslims uit België, die vanaf donderdag in de Domstad komen prediken. De mannen hebben reeds een visum gekregen, zegt burgemeester Jan van Zanen (VVD). Het gaat om onder anderen sjeik Abo Chayma, die bij onze zuiderburen is veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf. Hij wordt beschuldigd van ‘onmenselijke en vernederende behandeling en marteling’. Ook sjeik Abdelkader Chouaa komt naar Utrecht toe. Hij werd genoemd in het onderzoek naar de Hofstadgroep in 2005. Hij predikte ook in de als radicaal bekendstaande moskeeën in Amsterdam en Den Haag, aldus de krant. De bijeenkomsten, vanaf donderdag tot en met 12 april, zijn georganiseerd door de stichting AlFitrah in de wijk Overvecht. De gemeenteraad was door de burgemeester niet geïnformeerd over de komst van de radicalen en wil daarom opheldering.

* Russische hackers zijn het computersysteem van het Witte Huis binnengedrongen, meldt CNN dinsdagavond op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de hack. Het Witte Huis zegt in een reactie dat de hack al vorig jaar plaatshad. De Verenigde Staten hielden altijd vol dat er nooit een e-mailsysteem was aangevallen waarin geheime informatie werd uitgewisseld. Bovendien schroefden de Amerikanen de beveiliging op. Maar volgens de bronnen van CNN gebruikten de Russen de hack in de e-mailsystemen om in te breken in een ‘gevoelig’ deel van het computersysteem van het Witte Huis, de ambtswoning van president Barack Obama. De hackers konden bijvoorbeeld in de niet-publieke agenda van Obama. Die is niet geheim, maar ook niet openbaar. De hackers zijn vermoedelijk als eerste binnendrongen in het computersysteem van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zouden via een zogeheten phishing mail het e-mailaccount hebben gekraakt, vermoeden de onderzoekers volgens CNN. De Amerikaanse geheime diensten die de aanvallen onderzoeken, noemen het een van de meest gewiekste hacks tegen de Verenigde Staten ooit.

* Halbe Zijlstra, de VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, spreekt zich kritisch uit tegen het nucleaire (principe)akkoord dat met Iran is gesloten over het nucleaire programma. Die deal werd gepresenteerd als een grote doorbraak, maar bevat echter te veel losse einden, schrijft Zijlstra in een opiniestuk in nrc next. Hij zegt dat het akkoord wel eens een historische fout zou kunnen zijn. Want volgens hem wordt het agressief anti-westerse regime in Iran erdoor versterkt, zorgt het voor instabiliteit in het Midden-Oosten en wordt Iran alsnog de ruimte gegeven om een atoombom te ontwikkelen.

* The Telegraph schrijft dat een Syrische prediker dood is gevonden in zijn auto. De imam, die actief was in een moskee in het westen van Londen, zou zijn doodgeschoten, weet de Britse krant. Het gaat vermoedelijk om Abdul Hadi Arwani, melden lokale media. Hij werd gevonden in een donker gekleurde Volkswagen Passat met een geweerschot in zijn borst. De politie heeft een groot onderzoek geopend. De man, die ongeveer een jaar of veertig is, stond bekend als een criticus van de Syrische president Bashar al-Assad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.