nederland

Media: verdachte verkoop witte heroïne opgepakt, en meer nieuws

Door Shari Deira - 07 april 2015

De politie in Amsterdam heeft een man opgepakt, die ervan wordt verdacht de dodelijke witte heroïne te hebben verkocht. En hoogopgeleiden verdringen laagopgeleiden van de arbeidsmarkt. Het mediaoverzicht van dinsdag 7 april.

* Zaterdag meldde de zogenoemde ‘cokekiller’ bij de politie, naar aanleiding van eerder uitgezonden televisiebeelden. ‘Hoewel ik hem niet zou herkennen, beweert hij wel die persoon op de beelden te zijn,’ zegt advocaat Gerald Roethof tegen De Telegraaf.

De verdachte zegt dat hij niet wist dat hij witte heroïne verkocht, en geen cocaïne. ‘Mijn cliënt vertelde de politie dat hij de “cocaïne” had gekocht bij een hem bekende groothandelaar.’ Door het middel zijn zeker drie Britten om het leven gekomen.

* De Nederlandse gijzelaar Sjaak Rijke hield zijn tijd in gijzeling vol door in gedachten steeds zijn huis na te bouwen, ‘steen voor steen’. Dat zegt de Franse generaal Gregoire de Saint-Quentin tegen Europe 1.

‘Voor zover het ging en met het materiaal dat hij in de woestijn kon vinden heeft hij zelfs een maquette gemaakt in het zand, om zich te kunnen concentreren op dat wat hem dierbaar was. Zo bouwde hij zijn huis en tuin na, elke dag, dag in, dag uit.’

* Hoogopgeleiden in steden nemen banen met zich mee, blijkt uit onderzoek van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen waarover de Volkskrant bericht. Voor elke hoogopgeleide komen er tien banen in de stad bij, voornamelijk in de vrijetijdssector. Hoewel het gaat om banen die vooral geschikt zijn voor laagopgeleiden, zijn het juist de hoogopgeleiden zelf die deze banen innemen.

Volgens de onderzoekers zorgt een toename van hoogopgeleiden dan ook voor verdringing op de arbeidsmarkt. Hoogopgeleiden werken vaak onder hun niveau, bijvoorbeeld omdat ze nog studeren of (nog) geen baan vinden in hun eigen vakgebied.

* Als het aan het CDA ligt, wordt demotie voor oudere werknemers mogelijk. Het wetenschappelijk instituut van de partij presenteert dinsdagavond een rapport waarin dit voorstel wordt besproken, meldt Het Financieele Dagblad.

Oudere werknemers zouden niet alleen een stap terug moeten kunnen doen, zij zouden ook in salaris achteruitgaan. Met deze maatregel wil de partij werkloosheid onder ouderen tegengaan.

* Uit onderzoek van de bank Halifax blijkt dat Britse jongeren langzaamaan de hoop hebben opgegeven om ooit huizenbezitter te worden, meldt The Guardian. Steeds minder jongeren zetten geld opzij om een aanbetaling te kunnen doen als zij een huis zouden willen kopen.

Jongeren zouden meer bereid zijn om langer te huren, omdat salarissen maar niet stijgen en de onzekerheid op de huizenmarkt. Dit terwijl huren uiteindelijk duurder is dan een huis kopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.