nederland

Media: VVD houdt rekening met val kabinet

Door Servaas van der Laan - 17 april 2015

De VVD houdt er rekening mee dat het conflict met de PvdA over de opvang van illegalen tot een kabinetscrisis zal leiden, schrijft de Volkskrant. En kinderen van migranten zijn vaker probleemleerling op school, blijkt uit onderzoek volgens De Telegraaf.

  • De VVD houdt er rekening mee dat het conflict met coalitiepartner PvdA over de opvang van illegalen het einde van het kabinet betekent. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van bronnen rond het coalitieoverleg. De liberalen zouden vrezen dat de rechtse kiezers de partij de rug toekeren als er onderdak wordt geboden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Aan de andere kant zou de VVD wel de verantwoordelijkheid voelen om een stabiel landsbestuur in stand te houden.
    Vrijdagmiddag praten de partijen verder over de kwestie. Een afspraak van donderdag werd afgeblazen nadat het overleg in de nacht ervoor tot 03.30 uur was doorgegaan. De partijen wilden eerst in eigen kring verder praten.
  • Kinderen van migranten vertonen gedurende hun tijd op de basisschool meer opstandig, antisociaal gedrag en agressie dan autochtone klasgenoten. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van promotieonderzoek van Bouchra Ftitache van de Vrije Universiteit. Het onderzoek richtte zich vooral op kinderen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst. ‘De grote effecten van etniciteit die zijn gevonden in probleemgedrag gedurende de hele basisschooltijd, kunnen als alarmerend beschouwd worden’, stelt ze in het onderzoek.
    De onderzoeker pleit ervoor om in een vroeg stadium meer aandacht te besteden aan kinderen van niet-westerse afkomst om het verhoogde risico op psychische en sociaal-maatschappelijke problemen tegen te gaan.
  • Ongeveer veertig huisartsen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag geprotesteerd bij het hoofdkantoor van Zorgverzekeraars Nederland. Dat meldt de NOS. De huisartsen vinden dat ze belast worden met te veel rompslomp en zijn er niet blij mee dat ze moeten concurreren met andere huisartsen in plaats van dat ze kunnen samenwerken.
    De artsen hingen linten op met verwijsbriefjes. Voorzitter André Rouvoet kwam even naar buiten om met de huisartsen te praten en nam een manifest in ontvangst dat door bijna 7.400 van de ruim 11.000 huisartsen in Nederland is ondertekend. Hij nodigde ze uit voor een gesprek volgende week.
  • Minderjarigen kunnen eenvoudig alcohol aanschaffen in de supermarkt. Dat schrijft De Telegraafvrijdag op basis van een onderzoek van de Universiteit Twente met acht minderjarige mystery shoppers. Die kregen als opdracht mee om zo veel mogelijk alcohol in een keer te kopen en kwamen binnen vier dagen terug met 850 liter alcohol. Slechts in een op de tien pogingen alcohol te kopen hield een winkelmedewerker dat tegen. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn reageert geschokt in de krant en laat ook eigen onderzoek doen. ‘Maar dit neem ik zeker mee in het volgende directeurenoverleg met de drankindustrie.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.