nederland

Na 70 jaar mogelijk nieuw massagraf ontdekt in Bergen-Belsen

Door Servaas van der Laan - 10 april 2015

Zeventig jaar geleden stierf de Nederlandse verzetsman Jan Verschure in concentratiekamp Bergen-Belsen. Zijn kleinzoon Paul denkt nu het graf van zijn opa, en dat van vele anderen, te hebben gelokaliseerd.

Dat is vrijdagavond te zien in een reportage van Nieuwsuur.

Ex-kameraden

Paul Verschure, de kleinzoon van Jan Verschure, kwam het graf op het spoor via ex-gevangenen van het kamp die zijn opa hadden gekend. ‘Een van die kameraden heeft mij een kaart gegeven waarop hij heeft aangegeven waar ze hem hebben begraven,’ zegt Verschure in het tv-programma.

Op de plek op de kaart trof Verschure slechts een grasveld aan, maar toch zijn er aanwijzingen dat hier wel degelijk lijken zijn begraven. De Nederlandse ‘oorlogsarcheoloog’ Ivar Schute stelde met metingen vast dat zich onder het grasveld vrijwel zeker een massagraf bevindt. ‘We hebben metingen gedaan en op deze plek weten we dat de grond ooit verstoord is. De natuurlijke bodemopbouw is niet meer aanwezig. We denken dat dit de plek is van het massagraf,’ zegt de archeoloog. Ook de afwijkende vegetatie op de plek zou een aanwijzing zijn dat hier vele lichamen zijn gedumpt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Massagraven

Het is bekend dat er in Bergen-Belsen massagraven zijn gemaakt voor de vele slachtoffers die vielen in het kamp. In de laatste maanden voor de bevrijding stierven zeker 35.000 personen aan ziektes, honger of uitputting, onder wie het bekende Joodse meisje Anne Frank.

Paul Verschure wil graag zeker weten dat zijn opa daar ligt, maar het openen van het graf ligt gevoelig bij de Joodse gemeenschap. ‘Het massagraf mag niet worden geopend conform de Joodse wetgeving’, zegt NIOD-onderzoeker Erik Somers. ‘Dat betekent dat je de grafrust respecteert en daar heb je heel gedegen rekening mee te houden.’

Jens-Christian Wagner, directeur van Gedenkstätte Bergen-Belsen, sluit uit dat er in het voormalige kamp gegraven gaat worden. ‘We hebben hier met de Joodse gemeenschap in Nedersaksen over gesproken. En volgens religieuze wetgeving is het niet toegestaan om hier te graven. Daarom hebben we besloten niet te graven. Bovendien is het gehele kampterrein tot begraafplaats verklaard.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.