nederland

Niet vanuit VVD, maar vanuit GroenLinks gelekt over Voortman

Door Shari Deira - 21 april 2015

Er is vanuit GroenLinks zelf informatie gelekt over vertrouwelijke gesprekken tussen GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD).

Politiek verslaggever Paul Jansen schrijft in zijn column in De Telegraaf, dat hij geen naam zal onthullen, maar hij wil toch het een en ander rechtzetten.

‘Deze krant zal geen naam onthullen, maar nu Voortman er zelf een nummertje van maakt, mag niet onvermeld blijven dat deze informatie niet van de VVD of uit het presidium kwam, maar uit GroenLinks zelf.’

Lekken

Voortman zei eerder zich te verbazen over de ‘letterlijke passages’ uit haar vertrouwelijk gesprek met Van Miltenburg die in de krant stonden. Gedacht werd dat deze vanuit het presidium, de VVD of misschien zelfs door Van Miltenburg zelf waren gelekt.

‘Het onderstreept dat Voortman beter iets minder hoog van de toren kan blazen,’ schrijft Paul Jansen. ‘Hoe bestaat het dat een partij, die anderen zo graag de maat neemt, een blinde vlek heeft voor eigen falen?’

Nationale ombudsman

Linda Voortman werd vorig jaar geschorst, omdat zij werd verdacht van het lekken van namen van kandidaten voor de functie van nationale ombudsman. Het GroenLinks-Kamerlid zei zelf dat ze geen namen had gelekt, wel had ze deze besproken met andere GroenLinks-Kamerleden.

Inmiddels blijkt dat ze de namen niet alleen heeft besproken met haar collega-Kamerleden, maar ook met twee fractiemedewerkers. Na terugkomst van haar zwangerschapsverlof, schreef Voortman een brief naar het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, over de kwestie.

Ze vond dat haar integriteit door de hele zaak in twijfel was getrokken, en dat ‘het erop lijkt dat mensen mij doelbewust schade hebben willen berokkenen’.

Conflict

Het conflict tussen Van Miltenburg en Voortman bereikte vorige week een hoogtepunt. Vrijdag zetten de twee een punt achter hun meningsverschil. Na afloop van een urenlang gesprek, waarbij ook fractieleider Bram van Ojik aanwezig was, zeiden de twee ‘geen twijfel’ te hebben over elkaars goede bedoelingen.

Ook stond in een verklaring dat het voor Voortman ‘een hele moeilijke kwestie is geweest’ en dat Van Miltenburg ‘betreurt dat zij daar te weinig oog voor heeft gehad’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.