nederland

Nu eerst weekend: illegalenoverleg opgeschort tot maandag

Door Elif Isitman - 17 april 2015

Het coalitieoverleg over de opvang van illegalen gaat maandag verder. De top van de coalitie van PvdA en VVD vergadert al sinds dinsdagavond over of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland recht moeten hebben op opvang en eten.

Het overleg is opnieuw gestaakt, en weer zonder concreet resultaat.

VVD en PvdA lijken het maar niet eens te worden over hoe Nederland moet omgaan met illegalen en vergaderen daar nu al drie dagen over. Vrijdag kwam de top om 12.15 bijeen. Als het aan de PvdA ligt, wordt er voor illegalen een zogenoemde ‘bed, bad en brood-voorziening’ getroffen. De VVD is daar fel tegen, omdat opvang van illegalen een aanzuigende werking zou hebben.

Bij het overleg op het Ministerie van Algemene Zaken waren premier Mark Rutte, Diederik Samsom, minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Justitie aanwezig.

Lukt wel

Samsom benadrukte vrijdag opnieuw vertrouwen te hebben in een goede afloop van het overleg met de VVD en wijst suggesties over een kabinetscrisis van de hand. ‘Een akkoord lukt wel, denk ik,’ sprak de PvdA-leider. Volgens hem zijn er vorderingen gemaakt en is er geen haast.

Verder moeten er ‘wat dingen, ook technische dingen’ uitgezocht worden en wil de PvdA-leider zich niet ‘laten opjagen’. Volgens Samsom is de kwestie minstens zo complex als de zorgcrisis in het kabinet van afgelopen december. De VVD heeft nog geen commentaar geleverd.

Een andere reden waarom de vergadering zich deze keer niet tot diep in de nacht voortzet is omdat vrijdagavond het afscheidsetentje wordt gehouden van de afgetreden bewindspersonen Ivo Opstelten en Fred Teeven. Eerder werd al bekend dat als de partijen er niet voor de start van het diner uit zouden komen, het overleg volgende week wordt voortgezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.