nederland

OM: ‘Anthony D. werd niet gepest maar zocht juist confrontatie op’

Door Elif Isitman - 10 april 2015

De 16-jarige jongen Anthony D. die ervan wordt verdacht zijn klasgenoot Wesley Hoek te hebben doodgestoken op het Corbulo College in Voorburg, werd niet gepest door het slachtoffer. Hij zocht zelf de confrontatie op.

Dit zegt het Openbaar Ministerie vrijdag na onderzoek naar het gedrag van de verdachte.

Anthony D. werd na het drama verschillende malen verhoord en onderzocht door gedragsdeskundigen. Daarnaast heeft de politie veel getuigen gehoord over zijn achtergrond. Dit onderzoek werd uitgevoerd op zowel het Corbulo College, een technische vmbo-school, als op eerdere scholen van Anthony D.

Iets anders dan pesten

‘Hieruit komt een beeld naar voren van een jongeman met ernstige gedragsproblemen,’ schrijft het OM op haar website. Die gedragsproblemen zouden ervoor hebben gezorgd dat hij conflicten kreeg met anderen, en ‘dat is iets anders dan gepest worden,’ aldus justitie.

De officier van justitie zei vrijdag tijdens de rechtszaak dat er ‘geen sprake was van pestgedrag of een ruzie tussen de verdachte en slachtoffer’. Anthony D. zou op de dag van de dodelijke steekpartij ruzie met het slachtoffer hebben gekregen tijdens de les. Daarna zou de verdachte bewust het mes uit zijn locker hebben gehaald en tegen een medescholier hebben gezegd dat hij Wesley Hoek zou gaan neersteken.

Opzettelijk

Het Openbaar Ministerie denkt dat er sprake is geweest van voorbedachte raad. ‘Uit getuigenverklaringen blijkt dat D. de confrontatie zocht met het slachtoffer en met een mes  uithaalde.’ Athony D. heeft het slachtoffer volgens justitie ‘opzettelijk en met voorbedachte raad’ om het leven gebracht.

Anthony D. stak Wesley in zijn nek, iets dat ook te zien is op camerabeelden van het incident. Het slachtoffer rende daarna nog bloedend de school in, maar overleed niet veel later aan zijn verwondingen.

Hajé Weisfelt, de advocaat van D., beroept zich tijdens de verdediging op het pestgedrag van anderen. Anthony D. zou volgens hem jarenlang ‘stelselmatig en heel intensief’ worden gepest. Een paar dagen voorafgaand aan de steekpartij stapte D. naar de politie omdat hij zich bedreigd voelde. Hierna werd Anthony volgens Weisfelt door een groep jongens bij de Albert Heijn in Rijswijk, waar hij werkte, opgewacht.

De buurman van Anthony D. verklaarde kort na het incident ook dat D. het slachtoffer was van pesterijen, en dat zijn moeder had aangeklopt bij diverse instanties, die haar vervolgens ‘in de kou’ lieten staan.

Harde woorden

Weisfelt verklaarde vrijdag dat er ‘echt wel iets speelde‘ tussen de verdachte en het slachtoffer. Ook voor de fatale steekpartij zouden er ‘harde woorden’ tussen de twee zijn gevallen. Het wrange is volgens Weisfelt dat ‘het slachtoffer niet eens degene was die het meest pestte’. Hij zou echter de druppel hebben gevormd die de emmer deed overlopen.

Deskundigen in het onderzoek van de politie hebben echter geconcludeerd dat Anthony D. in de periode voorafgaand aan de steekpartij verminderd toerekeningsvatbaar was en dat aan verschillende psychische stoornissen leed. Ook deze conclusie heeft het OM meegenomen in de strafeis. Vrijdagochtend werd twintig maanden jeugddetentie en jeugd-TBS tegen Anthony D. geëist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.