nederland

Ook Joodse organisaties tegen komst Geert Wilders in Washington

Door Shari Deira - 29 april 2015

PVV-leider Geert Wilders is momenteel in de Verenigde Staten op uitnodiging van twee Republikeinse afgevaardigden, maar niet iedereen is daar blij mee. Na islamitische Congresleden, hebben ook Joodse lobbygroepen zich uitgesproken tegen de komst van Wilders.

De invloedrijke Joodse burgerrechtenbeweging ADL en de Democratische Joodse lobbygroep NJDC zijn niet blij met de komst van Wilders, die afgelopen vrijdag in Amerika arriveerde om lezingen te geven.

Agressie

Twee islamitische Congresleden Keith Ellison en André Carson verzetten zich eerder tegen de komst van Wilders naar de Verenigde Staten.

‘Wij verzoeken de Amerikaanse overheid om dhr. Wilders toegang te ontzeggen vanwege zijn bijdrages tot het aanzetten van anti-islamitische agressie en geweld,’ stond in een brief van 23 april die in handen was van tijdschrift Foreign Policy.

Ellison en Carson wilden Wilders weigeren op grond van de International Religious Freedom Act, waarin staat dat buitenlandse leiders kunnen worden geweigerd als zij verantwoordelijk zijn voor ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid.

Onvrede

Behalve de twee Democraten Ellison en Carson, spreken nu ook Joodse organisaties hun onvrede uit over de komst van Wilders.

‘Als leider van de Partij voor de Vrijheid heeft Wilders blijk gegeven van giftige antimoslim, onverdraagzame en uiterst beledigende zienswijzen,’ staat in een verklaring van de ADL. De organisatie noemt de PVV een ‘xenofobische’ partij.

De ADL vindt dat een ‘internationaal symbool voor moslimhaat’ geen platform zou moeten krijgen. Dat toch doen, ‘bewijst ook een slechte dienst aan het Congres dat is opgericht met het doel te voldoen aan het Amerikaanse ideaal van tolerantie’.

De organisatie, die zich onder meer inzet tegen antisemitisme, wil dat de Republikeinen Louie Gohmert uit Texas en Steve King uit Iowa hun uitnodiging om Wilders te laten spreken op Capitol Hill heroverwegen.

De National Jewish Democratic Council is ook uitgesproken over Geert Wilders. ‘In zijn rol als leider van de PVV in Nederland heeft Geert Wilders zich een onverbeterlijke fanaticus getoond die miljoenen mensen heeft gedemoniseerd om geen andere reden dan hun religie.’

Net als de ADL hoopt ook de NJDC dat Gohmert en King hun uitnodiging intrekken. ‘We hopen dat de leiders van de Republikeinse Partij zich vierkant opstellen tegen haat en fanatisme.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.