nederland

Op de Salone del Mobile: met leuke ideetjes alleen ben je er niet

Door Irene Start - 16 april 2015

Hoeveel van de ontwerpen op de Milanese meubelbeurs Salone del Mobile zijn echt uitvoerbaar?

2.100 exposanten, 200.000 meter beursvloer en 400 evenementen in de stad: meubelbeurs Salone del Mobile in Milaan is er een van grote cijfers. Iedereen die iets van doen heeft met design, presenteert zich daar.

De ideeën en ontwerpen zijn vaak creatief, maar wat wordt getoond, zijn vaak prototypes, enkele stuks. Het echt in productie nemen, heeft meer voeten in de aarde.

X-stoel

De ontwerpers krijgen hulp. Nederlander Richard Hutten (48) werkte bij het ontwerp van zijn X-stoel voor het Italiaanse merk Moroso nauw samen met de technische staf.

‘Glossy’s laten een stoel altijd van voren zien, maar als je een huiskamer binnenkomt, zie je hem van achter. En dus bedacht ik een groot kruis van achteren, die zitting en rugleuning verbindt.’ De Italianen vreesden dat de constructie niet sterk genoeg zou zijn. Maar Hutten overtuigde hen door essenhout voor te stellen. ‘Dat is supertaai.’

Niet altijd gaat het zo vlotjes: voor Offecct ontwierp Hutten een ronde stoel met tafeltje. Alles draaibaar: ‘De mechaniek bleek zo ingewikkeld dat we er twee jaar voor nodig hadden om het goed te krijgen.’

Handwerk

De Italianen hebben nog altijd veel kennis van handwerk. De Nederlander Jan te Lintelo, eigenaar van meubelmerk Linteloo, ontdekte al jaren geleden dat de Italianen goed zijn, 90 procent van zijn meubelen laat hij maken in Meda, waar ook veel grote Italiaanse merken zitten.

Om de ambachtelijkheid te benadrukken, toonde het Italiaanse Poltona Frau twintig voorbeelden van de manier waarop ze hun leer bewerken.

Het Deense merk Carl Hansen & Son nam het zekere voor het onzekere: het houten frame van een stoel uit hun collectie was uit elkaar gehaald en werd ‘naakt’ getoond. Zodat ondubbelzinnig duidelijk werd welk vakwerk erachter zit.

 

x-stoel Richard Hutten

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.