nederland

Overleg opvang illegalen afgebroken, geen resultaat

Door Shari Deira - 16 april 2015

Regeringspartijen VVD en PvdA hebben tot diep in de nacht overlegd over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Premier Mark Rutte (VVD) zei dat het ‘een ingewikkelde kwestie’ is. Het overleg gaat donderdag verder.

Pas om half vier donderdagochtend kwam er een eind aan het overleg dat woensdag om 17.00 uur begon. Met een korte onderbreking werd er urenlang overlegd in het Torentje van de premier.

Opvang

VVD en PvdA zijn het niet eens over hoe Nederland moet omgaan met illegalen. Als het aan de PvdA ligt, wordt er voor deze groep een zogenoemde bed, bad en brood-voorziening getroffen. De VVD is daar fel tegen, omdat opvang van illegalen een aanzuigende werking zou hebben.

‘Het is een ingewikkelde kwestie waar we over praten,’ zegt premier Rutte. ‘Het hele dossier is ingewikkeld. We gaan morgen eventjes rustig verder praten.’ Hij heeft ‘goede hoop’ dat de twee partijen tot een oplossing komen.

De Raad van Europa oordeelde eind vorig jaar dat Nederland mensenrechten schendt, door illegalen op straat te laten leven. Maar het Comité van Ministers in Brussel deed een andere uitspraak, en VVD en PvdA interpreten deze concept-uitspraak allebei anders.

Diverse gemeenten stellen al een nachtopvang beschikbaar voor uitgeprocedeerde asielzoekers, en zij krijgen daarvoor financiële hulp van de staat. Overigens nemen niet alle illegalen genoegen daarmee, omdat zij een definitieve oplossing willen.

Probleem

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) zei na het overleg nog vertrouwen te hebben in een goede afloop. ‘Anders ga je morgen niet verder praten.’ Ook VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sprak van een complex probleem.

Zijn PvdA-collega Diederik Samsom bezwoer dat er geen sprake was van een crisis. De partijen overleggen vandaag verder, en volgens vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) komt er zeker een akkoord. ‘We komen er zeker uit, maar wanneer weet je nooit van tevoren.’

Het was afgelopen nacht niet de eerste keer dat het kabinet sprak over de kwestie. In de nacht van dinsdag op woensdag werd er tot half drie al overlegd over de opvang van illegalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.