nederland

Pechtold haalt hard uit naar ‘krankzinnig’ akkoord illegalen

Door Tom Reijner - 22 april 2015

D66-leider Alexander Pechtold heeft geen goed woord over voor het akkoord dat de PvdA en de VVD hebben gesloten over de opvang van illegalen. ‘Als wat we nu lezen in de media inderdaad de uitkomst is, dan is dit echt een krankzinnig Haags compromis.’

‘Je kan moeilijk zeggen dat het ondoordacht is want ze hebben er elf dagen over nagedacht, maar dit verschuift de problematiek naar een aantal gemeenten. Het is ook het vooruitschuiven van de problematiek want na een paar weken moet ineens duidelijk zijn wat al jaren niet lukt,’ zegt een boze Pechtold. Hij denkt dat gemeenten daarom het plan zullen dwarsbomen.

Tijdelijk

De inhoud van het compromis is nog niet volledig bekend, maar naar het zich laat aanzien komt er onder meer een tijdelijke en sobere opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) én in een terugkeerlocatie in Ter Apel.

Het is nu zo geregeld dat enkele tientallen gemeenten in Nederland opvang aan illegalen geven. Uit het akkoord zou blijken dat het merendeel daar nu mee moet stoppen.

Haagse werkelijkheid

‘In Rotterdam krijgt wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) een probleem want hij moet alle illegalen die nu nog in Brabant en Zeeland zitten opvangen,’ vervolgt de D66’er.

‘En in een gemeente als Nijmegen wil een meerderheid van de raad de opvang doorzetten. Ik denk dat het kabinet bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten bot gaat vangen. Die gaan zeggen: jongens dit is onwerkbaar. En dat vind ik ook, het is een Haagse werkelijkheid.’

Eerder deze week zei Pechtold al dat de regeringspartijen VVD en PvdA een ‘beschamende vertoning‘ van de discussie over de opvang van illegalen maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.