nederland

Professor onthult geheime informatie MH17 tijdens lezing

Door Elif Isitman - 22 april 2015

De patholoog-anatoom George Maat, een lid van het identificatieteam van de ramp met MH17, heeft tijdens een lezing op de Universiteit Maastricht gevoelige informatie over de ramp naar buiten gebracht. Ook heeft hij foto’s getoond waarop lichaamsdelen van slachtoffers te zien zijn.

Dit meldt RTL Nieuws woensdag. De lezing was voor iedereen toegankelijk en de nabestaanden waren niet op de hoogte gesteld.

Welkom

De lezing werd georganiseerd door de studievereniging voor Gezondheidswetenschappen. Op de uitnodiging op de Facebook-pagina van de vereniging stond vermeld dat leden welkom waren om buitenstaanders uit te nodigen. Er waren uiteindelijk ongeveer 150 mensen bij de lezing aanwezig, onder wie niet-leden van de vereniging.

Patholoog-anatoom George Maat legde tijdens de lezing uit hoe het identificatieproces van de slachtoffers in zijn werk ging. Hij gebruikte daarbij foto’s van binnen de muren van de kazerne, die als ‘strikt geheim’ gelden. Ook liet hij foto’s van menselijke resten zien en een foto van de binnenkant van een kist die is overgedragen aan nabestaanden.

Onthullingen

Maat deelde ook gevoelige informatie over het strafrechtelijke onderzoek naar de ramp. Zo zei hij onder meer dat MH17 is neergehaald door een raket, terwijl het ministerie van Justitie daar nog geen definitieve uitspraken over wil doen.

De leiding van het identificatieteam heeft laten weten dat Maat toestemming had om de lezing te geven aan vakgenoten, maar niet voor andere groepen. Ook heeft hij vanzelfsprekend geen toestemming gekregen om onderdelen van het strafrechtelijk onderzoek te onthullen.

Afgelopen zaterdag werd bekend dat het kabinet alle verslagen en besluitlijsten over MH17 van de eerste drie maanden na de crash tot staatsgeheim verklaart. Het Ministerie weigert al geruime tijd om informatie over de crash te openbaren.

Maat heeft zijn excuses aangeboden voor deze blunder. De professor zegt zich niet te hebben gerealiseerd dat er ook studenten medische en forensische wetenschappen bij aanwezig zouden zijn. Het is nog onduidelijk of hij zijn werk kan voortzetten in het MH17-identificatieteam. Het team buigt zich daar op dit moment nog over.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.