nederland

Puntje voor de VVD: kabinet gaat meer investeren in opvang in regio

Door Servaas van der Laan - 23 april 2015

In het akkoord tussen VVD en PvdA zijn niet alleen afspraken gemaakt over de opvang van illegalen in Nederland. De VVD boekte een winst die tot nu toe onderbelicht bleef: meer geld voor opvang in de regio.

Meer geld voor het opvangen van vluchtelingen klinkt niet bepaald als een plan uit de koker van de VVD. Toch was dit één van de punten waarvoor de liberalen zich bij het sluiten van het akkoord over de opvang van illegalen hard hebben gemaakt.

Opvang in de regio

Wie investeert in het opvangen van vluchtelingen in de regio, krijgt uiteindelijk minder vluchtelingen die proberen Europa binnen te komen, zo luidt het plan dat Kamerlid Malik Azmani onlangs presenteerde. Bovendien kunnen zo meer vluchtelingen worden geholpen omdat opvang in de regio goedkoper is.

Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) voelde naar verluidt niet veel voor het plan, maar laat nu via haar woordvoerder weten zich ‘prima te kunnen vinden in de afspraken over meer opvang van vluchtelingen in de regio’. Ze zal dus het huidige budget voor regionale opvang van 70 miljoen euro in 2015 ‘iets’ moeten opschroeven.

‘Het kabinet zal vanuit het budget van Ontwikkelingssamenwerking extra investeren in opvang in de regio en in projecten in terugkeerlanden die daadwerkelijk bijdragen aan duurzame terugkeer,’ is te lezen in het akkoord. Dat betekent dat de VVD hier een puntje heeft gewonnen van de PvdA. Om hoeveel het hier precies gaat, is niet helemaal duidelijk. Volgens een woordvoerder van de VVD gaat het budget van 4 naar 10 miljoen euro per jaar. Maar een woordvoerder van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking laat aan elsevier.nl weten: ‘Het kan best zo zijn dat we niet direct een antwoord hebben, omdat de inkt van het besluit nog nauwelijks droog is’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.