nederland

PvdA en VVD bereiken deal over illegalenkwestie

Door Tom Reijner - 22 april 2015

Een crisis in de regeringscoalitie is woensdagavond afgewend. De fracties van de regeringspartijen VVD en PvdA hebben zich geschaard achter het compromis dat de top van de regeringscoalitie eerder woensdag wist te bereiken over de opvang van illegalen.

Dat gebeurde na een week van koortsachtig overleg. PvdA-leider Diederik Samsom meldde woensdag even voor 20.00 uur dat zijn fractie akkoord is. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was hem een kwartier eerder voorgegaan.

Unaniem

Samsom zei na afloop van het overleg dat zijn hele fractie unaniem akkoord is gegaan met het compromis: ‘Dit is voor de PvdA een goede oplossing, vooral voor de mensen op straat. We gaan op een andere manier werken voor mensen die hier echt niet kunnen blijven. Er blijft een vorm van opvang.’ Volgens de PvdA-voorman was het de afgelopen tijd best lastig in de coalitie, maar ‘deze coalitie is sterk en heeft nooit op klappen gestaan.’

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra meldde even daarvoor – na nog geen half uur intern beraad – dat zijn fractie het akkoord steunt. ‘De VVD-fractie is tevreden met wat er voorligt en heeft ermee ingestemd. Ik vind dat er een prima resultaat ligt,’ zei Zijlstra. Wat er precies staat in de deal wilde hij nog niet zeggen.

Dat volgt later vanavond, als het akkoord over de opvang van illegalen wordt gepresenteerd door premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA).

Sobere opvang

In het akkoord staat vermoedelijk dat er onder meer een tijdelijke en sobere opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers komt in de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) én in een terugkeerlocatie in Ter Apel. Het Rijk zal die opvang betalen, werd eerder vandaag gemeld.

Een paar weken mogen illegalen in de opvangcentra verblijven, waarna ze kunnen kiezen om mee te werken aan hun vertrek of niet, wist RTL Nieuws. Op dit moment geven enkele tientallen gemeenten in Nederland opvang aan illegalen, maar het merendeel moet daar nu mee stoppen, zou blijken uit het conceptakkoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.