nederland

Rechter: ‘Studenten moeten nu weg uit Maagdenhuis’

Door Anne Vader - 10 april 2015

Na ruim zes weken moeten de protesterende studenten in het Maagdenhuis snel verlaten. Ook het afsluitende festival mag niet doorgaan van de rechter.

De bezetters wilden pas maandag uit het pand vertrekken, na het festival dat zij voor komend weekend gepland hebben. In een kort geding dat vandaag diende zei de Universiteit van Amsterdam (UvA) geen vertrouwen te hebben in het ‘Festival der Wetenschappen’. De rechter geeft de universiteit daarin gelijk, omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd ondanks het feit dat de studenten zelf aangeven op te willen draaien voor de beveiliging.

De rechter heeft bepaald dat het Maagdenhuis op korte termijn moet worden ontruimd. Voor elke dag dat de studenten langer blijven, moeten ze een dwangsom van 1.000 euro betalen, met een maximum van 25 duizend euro. De bezetters is bovendien voor één jaar de toegang tot het gebouw ontzegd.

Schade

Volgens een advocaat van de UvA hebben de bezetters voor 500.000 euro schade aangericht in het Maagdenhuis. ‘Er zijn plafonds kapotgemaakt, er zijn kamers opengebroken en er is graffiti aangebracht.’ Ook zou de veiligheidssituatie in het pand verslechterd zijn. Het bestuurlijk centrum aan het Spui is nu al ruim zes weken bezet.

De studenten protesteren omdat ze meer inspraak willen in het beleid van de universiteit. Het College van Bestuur kwam hen daarin tegemoet met een tienpuntenplan, waarin het onder meer beloofde de medezeggenschap te versterken en openheid te geven over financiën. De studenten noemden het plan ‘te vaag en te algemeen’.

Ultimatum

In een laatste overleg, eerder deze week, lag een akkoord volgens de UvA binnen handbereik. Maar een deel van de achterban De Nieuwe Universiteit, zoals de groep bezetters zich noemt, zou een overeenkomst hebben afgewezen.

Voor het universiteitsbestuur betekende dat het einde van constructief overleg. Woensdag stelde de universiteit daarom een ultimatum: de studenten moesten voor 18.00 uur het pand verlaten. Dat gebeurde niet, waarop de UvA besloot een ontruiming via de rechter af te dwingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.