nederland

Rechtszaak Anthony D. van start: hoe zat het ook alweer?

Door Nina Bogosavac - 09 april 2015

Donderdag moet Anthony D. (16) zich verantwoorden voor de jeugdrechter naar aanleiding van het misdrijf dat hij beging tegen een medeleerling, de vijftienjarige Wesley, vorig jaar oktober.

De zestienjarige scholier stak op 10 oktober vorig jaar na een ruzie op het schoolplein zijn vijftienjarige klasgenoot Wesley Hoek met een mes in de nek. Het slachtoffer overleed niet veel later aan zijn verwondingen in de school.

Volgens zijn advocaat Hajé Weisfelt kwam D. tot zijn daad nadat hij op verschillende scholen jarenlang is gepest. De ruzie met Wesley zou voor D. de druppel zijn geweest.

Psychologisch rapport

Weisfelt vindt dat de verdachte tijdens zijn daad verminderd toerekeningsvatbaar is geweest. Dat blijkt volgens hem uit het psychologisch rapport dat is opgemaakt in aanloop naar de rechtszaak. Ook spreekt hij van ‘stelselmatige bedreigingen’ in de maand voorafgaand aan de dodelijke steekpartij.

De dag voor de fatale gebeurtenis stond een gesprek gepland tussen D., zijn moeder en mentor nadat Anthony in de buurt was bedreigd door een groep van acht jongens. Dat gesprek ging niet door omdat D. zich ziek meldde.

Ook vriend Brian (16) moet vrijdag voorkomen. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij medeplichtig is aan moord of doodslag. Hij wordt verdacht van het bezit van het wapen, ‘een wit vilmes, met gouden strepen eroverheen’, volgens een reconstructie in de Volkskrant.

Gepest

Een maand na het misdrijf sprak talkshowpresentator Jeroen Pauw met de moeder en advocaat van Anthony. Volgens haar werd haar zoon jarenlang gepest en was hij een makkelijk prooi voor andere kinderen vanwege zijn onzekerheid, mede veroorzaakt door leesproblemen. Hij werd geduwd, geslagen of medeleerlingen pakten zijn spullen af, aldus Anthony’s moeder, die licht vermomd in de uitzending kwam om naar eigen zeggen een einde te maken aan pestgedrag.

Sinds de dodelijke steekpartij zit D. vast in de gesloten justitiële jeugdinrichting Teylingereind voor jongens in Sassenheim. ‘Het is heel dubbel’, zegt zijn advocaat, Hajé Weisfelt tegen de Volkskrant. ‘Hij is droevig over wat er is gebeurd, maar hij wordt ook niet meer gepest.’

Jeugddetentie

Als Anthony schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal twee jaar jeugddetentie krijgen. De kinderrechter kan tevens oordelen dat hij daarnaast langdurig moet worden opgenomen in een gesloten justitiële behandelinrichting. Dit kan maximaal zeven jaar duren.

De zaak is achter gesloten deuren, omdat de twee verdachten minderjarig zijn. Het Openbaar Ministerie en de advocaten komen waarschijnlijk vrijdag met hun strafwensen. De rechtbank doet omstreeks 24 april uitspraak.

Het technische vmbo-college in Voorburg-Leidschendam, waar D. en het slachtoffer de opleiding voertuigentechniek volgden, zegt dat zij niet bekend waren met pesterijen of bedreigingen van de verdachte in de school.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.