nederland

Studenten blijven in Maagdenhuis, UvA stapt naar de rechter

Door Anne Vader - 08 april 2015

De Universiteit van Amsterdam (UvA) stelde de studenten een ultimatum gesteld: voor 18.00 uur vanavond moesten de studenten het pand verlaten hebben. Dit is niet gebeurd.

De universiteit dreigde naar de rechter te stappen om ontruiming te eisen, als de studenten het Maagdenhuis niet zouden verlaten. De studenten zitten er nog steeds en zijn ook niet van plan om weg te gaan. ‘Bovendien kunnen we helemaal niet weg. We hebben voor dit weekeinde een festival gepland. We kunnen de sprekers en muzikanten niet afzeggen,’ zei een woordvoerder van de protesterende studenten.

De UvA neemt nu juridische stappen om de studenten weg te krijgen. ‘Daarnaast blijven we wel in gesprek over de gewenste hervormingen,’ zei een woordvoerder van de UvA woensdag.

Democratie

Al zes weken lang bezetten studenten het bestuurlijk centrum van de UvA. Daarvoor verbleven de actievoerders in het Bungehuis van de UvA, maar dat gebouw werd na anderhalve week ontruimt. Wat hebben de actievoerders bereikt?

Meer democratie, zo luidde de belangrijkste eis van de studenten. De bezetters wilden een ‘dialoog’ met en een referendum over de positie van het universiteitsbestuur. Ook pleitten ze voor meer vaste in plaats van tijdelijke contracten, behoud van het Bungehuis bij de universiteit en een onafhankelijk onderzoek naar de huidige financiële situatie.

Actievoerende docenten, verenigd in de groep Rethink UvA, zegden zelfs het vertrouwen in het College van Bestuur op.

Tienpuntenplan

De UvA kwam de bezetters tegemoet door een student als lid toe te laten in de Raad van Bestuur. Later kwam het College van Bestuur met een tienpuntenplan waarin het beloofde de medezeggenschap te versterken, openheid te geven over financiën en de hal van het Maagdenhuis te gebruiken voor debatten.

Maar die tegemoetkomingen vonden de studenten ‘te vaag en te algemeen’. De plannen zouden het vertrouwen op geen enkele manier herstellen.

Inmiddels verblijven nog tientallen studenten in het Maagdenhuis. Eerder vandaag zei het universiteitsbestuur dat de bezetters aanstaande zondagavond vertrekken, maar de studenten zelf ontkenden dat.

Akkoord

In het laatste overleg, gisteren, legde DNU vier voorwaarden op tafel:

  1. De UvA neemt geen juridische maatregelen tegen protesterende studenten en bemoeilijkt protesten in de toekomst niet.
  2. DNU blijft voortdurend aanwezig in eigen ruimtes van het Maagdenhuis.
  3. Er vindt geen discriminatie of surveillance plaats in het Maagdenhuis.
  4. De benedenverdieping van het pand blijft beschikbaar als publieke ruimte voor debatten en andere evenementen.

Een dag onderhandelen heeft aangetoond dat ‘het bestuur niets heeft veranderd aan haar mentaliteit’, schrijft De Nieuwe Universiteit (DNU) – zoals de groep zich noemt – in een persbericht. DNU heeft daarom de ‘minimale concessies’ van het bestuur afgewezen en zegt zelf de toe-eigening van het Maagdenhuis vorm te gaan geven.

Einde

Volgens de UvA lag een akkoord met de bezetters gisteravond juist binnen handbereik, maar zou een deel van de achterban van DNU het akkoord niet accepteren. Ook kondigden sommige bezetters vandaag ‘hardere acties’ aan. De UvA: ‘Hiermee lijkt het constructieve overleg met hen tot een einde te zijn gekomen.’

Daarbij komt dat de veiligheidssituatie in het Maagdenhuis is verslechterd, de schade aan het pand is toegenomen en privacygevoelige dossiers toegankelijk zijn. De universiteit stelt een ultimatum: als de studenten niet voor vanavond uit het Maagdenhuis zijn vertrokken, volgt een gang naar de rechter.

1969

De juridische dreigementen zijn voor DNU weer reden om – in navolging van de docenten – vertrek van het hele UvA-bestuur te eisen. Eerder lieten de studenten al weten dat ze ‘weigeren onder dwang van juridische procedures het Maagdenhuis te verlaten’.

Ook in 1969, de eerste keer dat het Maagdenhuis werd bezet, eisten de studenten meer inspraak en medezeggenschap over de vorm en inhoud van hun studie. Destijds maakte de politie na vijf dagen korte metten met het protest: het pand werd ontruimd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.