nederland

Succesvolle lobby levert Frits Philips een prominente plek op

Door Gertjan van Schoonhoven - 06 april 2015

Plus: vette pech voor Apeldoorners, en Rotterdammers die een vernieuwd pand nu eens niet in de armen sluiten.

Epe

De gemeentelijke schaalvergroting schrijdt voort, ook in het oosten. Apeldoorn, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen (300.000 inwoners) bundelen hun belastingzaken vanaf 1 juli in Epe en besparen zo 2 miljoen per jaar, meldt De Stentor.

De eerste aanslagen vanuit het nieuwe regionale belastingkantoor komen in 2016. De vijf gemeenten fuseren hun tarieven niet; daarvoor blijven de vijf gemeenteraden verantwoordelijk, en dus zijn er verschillen. Vette pech voor Apeldoorners: daar stijgt de ozb dit jaar met 7 procent, na Den Haag de hoogste stijging van het land, zo blijkt uit onderzoek van VNO-NCW.

Rotterdam

Verwend als de stad inmiddels is met veelgeprezen nieuwe gebouwen, is het voor Rotterdam even wennen dat de lokale bevolking de opgehipte McDonald’s aan de Coolsingel niet echt in de armen sluit.

De reacties lopen volgens De ­Havenloods uiteen van ‘pijn aan m’n ogen’ tot ‘afbreken die handel’. Het hamburgerpaviljoen – 24 uur per dag open – staat voor het statige ex-postkantoor en werd onlangs met een hoop dj’s geopend door burgemeester ­Ahmed Aboutaleb, die erop uitkijkt.

Probleem in de ogen van veel Rotterdammers is dat het paviljoen (1968) het zicht op het mooie postkantoor hindert, hoe het er ook uitziet.

Eindhoven

Het standbeeld van Frits Philips staat op een saai plekje op de Markt in Eindhoven, maar daar komt verandering in. Door de verhuizing van een ander standbeeld kwam er in 2013 een plek vrij voor – kon het mooier – de Lichttoren.

Naar aanleiding van een lezersbrief begon het Eindhovens Dagblad een lobby, die nu rond lijkt. Eindhovens Dagblad en gemeente willen de kosten van de verhuizing van het door Kees Verkade gemaakte beeld (5.000 euro) delen.

Elsevier nummer 15, 11 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.