nederland

Topoverleg coalitie over ‘bed, bad en brood’ duurt voort

Door Shari Deira - 15 april 2015

De Raad van Europa zegt dat Nederland de regels heeft geschonden bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij hebben recht op basisvoorzieningen als ‘bed, bad en brood’.

Het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa verklaarde woensdag dat Nederland de Europese regels heeft overtreden.

Spoedoverleg

De coalitiepartijen voeren vandaag, net als afgelopen nacht, spoedoverleg in het Torentje over de uitspraak. De PvdA wil dat illegalen worden opgevangen, maar de VVD is geen voorstander van de regeling. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) verwacht dat de coalitie een oplossing vindt. ‘We komen er zeker uit, maar wanneer weet je nooit van tevoren.’

De inmiddels opgestapte staatssecretaris van Asiel Fred Teeven (VVD) kwam gemeenten uiteindelijk schoorvoetend tegemoet, en gaf hen financiële hulp om illegalen op te vangen ondanks dat hij geen voorstander van de regeling is.

Geld

Het Rijk betaalde de opvang van illegalen in afwachting van de uitspraak van het comité, die dus eerder vandaag bekend werd. Gemeenten regelen de opvang en krijgen het geld hiervoor terug. De PvdA is tevreden over deze manier, maar volgens VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft de regeling een aanzuigende werking.

De Raad van Europa oordeelde dat uitgeprocedeerde asielzoekers moeten worden opgevangen, omdat Nederland anders het Sociaal Handvest voor de Rechten van de Mens zou schenden. Ook illegalen hebben basisrechten zoals voedsel, kleding en onderdak, oordeelde de raad.

‘Uitsluiting van onderdak moet stoppen omdat het de betrokken personen in een situatie van extreme hulpeloosheid brengt en dat gaat in tegen hun menselijke waardigheid,’ schreef het comité van de Raad van Europa in november.

Amsterdam

Hoewel er nu dus opvanglocaties zijn die door het Rijk worden gefinancierd, maken niet alle illegalen daar gebruik van. Ongeveer 125 uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam weigeren de opvang van de gemeenten, omdat deze alleen voor ’s nachts is en zij eisen een 24-uursopvang.

‘Wij willen een definitieve oplossing, een vaste verblijfplaats. Dat is bed, bad en brood niet,’ zei een woordvoerder van de groep eerder deze week.

Crisissfeer

De top van de regeringscoalitie is woensdag na ruim drie uur uiteen gegaan voor overleg in eigen kring over de opvang van illegalen. PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher verlieten het Torentje van premier Mark Rutte voor overleg in eigen kring.Bij de VVD sloten de ministers Henk Kamp en Edith Schippers zich aan bij premier Rutte, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en de verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). De laatste keer dat een overleg op deze manier liep, was tijdens de kerstcrisis in december. Er zou volgens bronnen nu echter geen sprake zijn van een crisissfeer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.