nederland

UvA-hoogleraren willen niets weten van rebellerende studenten

Door Servaas van der Laan - 15 april 2015

Negen hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam (UvA) kunnen zich niet vinden in de kritiek van de rebelse Maagdenhuis-studenten. Via een petitie adviseren ze het college van bestuur gewoon door te gaan op de ingeslagen weg.

‘Hierbij nemen wij, de ondergetekende medewerkers van de UvA en HvA, expliciet stelling tegen het standpunt van een groep van onze collega’s die menen dat het CvB van de UvA/HvA zou moeten aftreden en tegen de argumenten die zij daarvoor aanvoeren,’ is te lezen in de petitie.

Ga zo door

Zij reageren daarmee op collega’s die het onlangs in NRC Handelsblad opnamen voor de groep studenten die het Maagdenhuis wekenlang hadden gekraakt.

‘Wij adviseren het CvB op hun post te blijven en door te gaan op de ingeslagen weg. Wij zijn trots op onze instellingen, die tot de sterkste van Europa behoren, en beschouwen de vaak negatieve berichtgeving over de UvA van de afgelopen tijd dan ook als betreurenswaardig eenzijdig,’ meldt de petitie.

Overdreven kritiek

De opstellers van de petitie zijn hoogleraren in disciplines als economie, informatica en sterrenkunde. Ze vinden de kritiek op het bestuur van hun universiteit ‘overdreven’ en menen dat een kleine protestgroep de mening van vele anderen op ‘ondemocratische manier gijzelt’.

Driehonderd van de ruim vijfduizend medewerkers van de universiteit zeiden maandag in NRC Handelsblad dat het tijd wordt voor een nieuw College van Bestuur. Ze vinden dat de studenten gelijk hebben met hun klacht over het ‘rendementsdenken’ van het college van bestuur. Lang niet iedereen binnen de universiteit is het daar dus mee eens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.