nederland

Vakbond FNV staat achter de krakers van het Maagdenhuis

Door Servaas van der Laan - 11 april 2015

De studenten die het Maagdenhuis in Amsterdam weken lang illegaal hebben bezet en daar volgens de universiteit honderdduizenden euro’s aan schade hebben aangericht, krijgen de steun van vakbond FNV. ‘Ze hebben wel voor een goede zaak gestreden,’ zegt FNV-voorzitter Ton Heerts.

Zaterdag maakte de Amsterdamse politie een einde aan de illegale bezetting van het universiteitsgebouw.

Rottigheid

Volgens Heerts was die ontruiming niet nodig. ‘Als er geen aanleiding is dat er allerlei rottigheid is, dan had je ook tot maandag kunnen wachten,’ zei de vakbondsman zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Volgens Heerts hadden de krakers aangekondigd maandag het gebouw te verlaten.

Bovendien staat Heerts achter de idealen van de krakers die, volgens een schatting van de UvA, voor een half miljoen euro aan schade hebben veroorzaakt aan het gebouw. ‘Ze hebben wel voor een goede zaak gestreden. Er is nu meer medezeggenschap en meer inspraak,’ zei Heerts.

Goede zaak

Ook CDA-Kamerlid Pieter Heerma en ChristenUnie-collega Carola Schouten staan in principe achter het initiatief van de krakers. Wel vinden de Kamerleden dat de krakers naar de rechter hadden moeten luisteren.

‘Het was een goede zaak, maar het is bijna teniet gedaan door deze actie,’ zei Schouten. ‘Dat ze het hier op hebben laten aankomen was niet nodig’, vulde Heerma haar aan.

Negen arrestaties

De ontruiming verliep zaterdag voorspoedig. Op een enkeling na werkte iedereen mee met de politie. Toch werden negen personen gearresteerd wegens onder meer belemmering en belediging. Eén kraker vond het nodig om verf te gooien naar een politiepaard. Ook deze persoon is door de politie meegenomen.

Nu de ontruiming is voltooid kan binnen de schade worden opgenomen die de krakers hebben aangericht. De ‘bezetting’ is overigens nog niet ten einde. Buiten op het Amsterdamse Spui zitten de studenten bij elkaar op de grond. Ze willen onder meer dat een gepland festival daar dit weekend doorgang zal vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.