nederland

Veroordeelde jihadist gedood in Syrië, familie gefeliciteerd

Door Shari Deira - 22 april 2015

De veroordeelde jihadist Omar H. uit Amsterdam zou vorige week om het leven zijn gekomen in het noorden van Syrië. Een medestrijder van H. in Syrië heeft de familie op de hoogte gebracht en gefeliciteerd.

‘We hebben zijn familie gefeliciteerd. Omar heeft het martelaarschap verkregen waarop hij hoopte,’ zeggen bronnen woensdag tegen het AD.

Handgranaat

H. zou om het leven zijn gekomen tijdens een gevecht met de Koerdische PKK. Hij zou ernstig gewond zijn geraakt aan zijn voet toen vliegtuigen van de internationale coalitie die vecht tegen IS bombardeerde.

Een bron zegt tegen de krant dat de PKK Omar H. gevangen wilde nemen, maar dat hij hen op afstand wist te houden met een handgranaat. H. zou uiteindelijk zijn gedood door een scherpschutter.

De medestrijder van H. zegt over zijn gesprek met de nabestaanden: ‘Ik heb ze gefeliciteerd. Het klinkt wreed, maar ik ben blij voor hem en zijn familie. Omar heeft het martelaarschap verkregen waarop hij hoopte.’

De dood van Omar H. kan niet officieel worden bevestigd, omdat er geen lichaam of foto’s van zijn lichaam zijn. In Nederland wordt hij dan ook niet doodverklaard.

Ontploffing

Omar H. werd in 2013 veroordeeld tot een jaar celstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk. Volgens de rechter wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad en maakte hij zich schuldig aan opruiing.

H. werd veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf, opruiing en het voorbereiden van een ontploffing en brandstichting. Nadat H. zijn straf had uitgezeten, mocht hij zijn hoger beroep in vrijheid afwachten, maar H. wachtte daar niet op.

Het gerechtshof veroordeelde H. eind januari tot een hogere straf, anderhalf jaar cel, maar de 23-jarige man uit Amsterdam had het land inmiddels verlaten. Omar H. was bij alle diensten bekend en toch lukte het hem om naar Syrië te gaan en zich aan te sluiten bij IS.

Toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei begin februari dat het wel de bedoeling is om Omar H. op te pakken. De man is ‘niet voor niets veroordeeld’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.