nederland

Veroordeelde moordenaar Lau Geeraets pleegt zelfmoord in cel

Door Tom Reijner - 24 april 2015

Lau Geeraets (53), die donderdag werd veroordeeld tot levenslang voor een dubbele moord, is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden in de gevangenis in Vught. Vermoedelijk heeft hij zelfmoord gepleegd.

Dat vermoeden is vrijdag bevestigd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij zou vorig jaar al hebben geprobeerd zelfmoord te plegen. Geeraets, ex-president van de Limburgse chapter van motorclub No Surrender, zat in de Extra Beveiligde Inrichting, omdat hij als vluchtgevaarlijk werd beschouwd.

Wietplantage

Donderdag werd de crimineel tot een levenslange celstraf veroordeeld voor de moord op Karim Fourkour en Fouad Bendella uit Venray.

Volgens de rechtbank was bewezen dat de man de mannen doodschoot, toen hij hen in 2006 betrapte in zijn wietplantage. Medeverdachte Geert G. werd voor medeplegen veroordeeld tot dertig jaar cel. Tegen hem was veertien jaar cel geëist.

In de val

De twee gedode Marokkanen, die hadden ingebroken in de hennepplantage, zaten als ratten in de val toen Lau Geeraets en Geert G. de uitgang van het wiethok afsloten en naar binnen gingen, allebei gewapend met een pistool.

Geeraets gaf Bendella en Fourkour een nekschot, zei het Openbaar Ministerie tijdens de behandeling van de zaak. ‘Een weloverwogen executie,’ aldus de officier van justitie. De aanklager zei dat Geeraets overkwam als ‘meedogenloos’ en ‘sluw’ en als iemand ‘die angst inboezemt’.

De lichamen van Fourkour en Bendella werden in 2014 opgegraven in een bos bij het Limburgse Arcen, niet ver van het vroegere huis van Geeraets. Handlanger Geert G. heeft zich steeds beroepen op zijn zwijgrecht. Vorig jaar ging hij alsnog praten en wees hij de plek aan in het bos waar de lichamen van de twee Marokkanen lagen begraven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.