nederland

Vijf vragen en antwoorden over de cybertop in Den Haag

Door Anne Vader - 16 april 2015

Na een top over het bestrijden van nucleair terrorisme vorig jaar is Den Haag donderdag en vrijdag het toneel van een internationale conferentie over de veiligheid op internet. Bedrijven, organisaties en politici uit meer dan honderd landen praten over online misdaad en privacy.

Elsevier.nl zet vijf vragen en antwoorden over de cybertop op een rij.

1. Waarover gaat de cybertop precies?

Over een vrij, open en veilig internet. Op de agenda van de Global Conference on Cyberspace staat een discussie over maatregelen tegen cybercrime en voor innovatie en privacy. Tijdens deze dertiende top praten de deelnemers over ‘normen voor verantwoord gedrag en vrijheid‘.

Doel is om meer samenwerking te creëren en zo de cyberveiligheid op internationaal niveau te verbeteren. Problemen die het wereldwijde web oplevert vragen om een aanpak over grenzen heen, is de gedachte.

Dat is nodig omdat technologie onze levens niet alleen gemakkelijker en productiever maakt, maar ook kwetsbaarder, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vanmorgen tijdens opening van de top. Het grote gevaar is volgens hem dat ‘onze afhankelijkheid groter wordt dan ons vermogen om netwerken te beschermen tegen misdaad, spionage en privacyschendingen’.

2. Wie staan er op de gastenlijst?

Iedereen die belang heeft bij het onderwerp cyberspace mag deelnemen aan de tweedaagse conferentie. In totaal komen tussen de 1200 en 1500 mensen op de cybertop af. Onder hen zijn ministers uit Australië en Canada, maar ook wetenschappers en bedrijven als Facebook, Microsoft, Google en Vodafone.

Verder komen er vertegenwoordigers van de Europese Unie, de NAVO en internationale politieorganisatie Interpol. Amerika stuurt de coördinator Cyber Affairs en China laat zich vertegenwoordigen door zijn ambassadeur in Nederland.

3. Hoe groot is het probleem cybercrime?

Behoorlijk groot. Via internet is te zien hoe over de hele wereld continu cyberaanvallen worden uitgevoerd. Waarschijnlijk geeft deze site nog maar een fractie weer van alle pogingen die hackers uitvoeren om toegang te krijgen tot computersystemen.

Recent kwamen berichten naar buiten dat Russische hackers geheime informatie van de Amerikaanse overheid hebben verkregen. Het Witte Huis ontkent dat, maar moest vorig jaar wel het systeem tijdelijk stilleggen om de veiligheid op te schroeven.

Door een cyberaanval op mediabedrijf Sony Pictures kwam vorig jaar vertrouwelijke bedrijfsinformatie op straat te liggen en werden films die nog niet waren uitgegeven, verspreid via internet. Noord-Korea geldt als belangrijkste verdachte van de hack.

4. Hoe is het gesteld met de internetveiligheid in Nederland?

Nederland is erg geliefd bij internetcriminelen, blijkt uit het jaarlijkse dreigingsrapport van beveiliger Symantec dat deze week werd gepresenteerd. De servers van ons land verwerken de meeste spam, phishing en botnets van alle Europese landen. Wereldwijd staat Nederland op de vierde plek. Alleen de Verenigde Staten, China en India verwerken meer malware.

Gisteren werd bekend dat in Den Haag een internationaal secretariaat voor cyberveiligheid komt. Dat moet landen en bedrijven aan elkaar koppelen en bemiddelen.

5. Welk resultaat kunnen we verwachten van deze conferentie?

Grote vraag is wat de cybertop gaat opleveren. Landen hebben zeer uiteenlopende visies op de vrijheid en veiligheid van het internet. Zo blokkeerde Turkije eerder deze maand sites als YouTube, Facebook en Twitter uit onvrede over de berichtgeving over een gijzeling. Ook China reguleert nauwgezet tot welke sites haar burgers toegang hebben. Specifieke buitenlandse websites worden afgeschermd voor Chinese gebruikers en de resultaten van zoekmachines gefilterd.

Nederland wil een wereldwijd platform van de grond krijgen waar kennis en ervaring over cybercrime en -veiligheid kunnen worden gedeeld. Met de oprichting van het internationale secretariaat in Den Haag geeft de overheid daarvoor een aanzet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.