nederland

Vlogger: ‘De vriendin voor make-upadvies’

Door Jenny Velthuys - 01 april 2015

Mascha Feoktistova (28) maakt sinds 2007 filmpjes over make-up en post die op YouTube via haar kanaal Beautygloss. Elke zaterdag komt een make-up-tutorial van haar online.

Sinds vorig jaar vlogt ze ook dagelijks over haar leven op haar nieuwe YouTube-kanaal Vloggloss. Ze woont samen met haar vriend Gregor en twee katten. Toen ze in haar eentje naar de Primark ging, werd ze door zo veel meisjes belaagd dat ze een paniekaanval kreeg.

‘Sorry, ik ben hartstikke druk, we zijn bezig naar een nieuw kantoor te verhuizen. Ik zat eerst op een hokje van 20 vierkante meter en nu gaan we naar 70 vierkante meter, echt super! Ik ben net uit de Gamma hierheen gehold. Gelukkig neemt mijn assistent het nu over. Zo. Even zitten.’Geen dag is hetzelfde. Ik reis veel naar Amsterdam voor afspraken met merken, reclamebureaus en pr-bureaus. Ongeveer eens in de maand ga ik op persreis.

Heel vaak naar Londen of Parijs, soms New York. Maar ik ben ook weleens naar Curaçao geweest. Ik heb een eigen boek uitgebracht, Happy Life. En ik heb sinds vijf jaar een eigen evenement. Het begon als grapje, een vriendin van me is partyplanner. “Organiseer een feestje voor je fans,” zei ze. Na een weekeinde hadden we ruim zeshonderd kaarten verkocht. Dit jaar komen er zesduizend mensen. In 2011 werd ik door Viva gekroond tot zakenvrouw van het jaar.

‘Mijn eerste video was een filmpje waarin ik mijn haar doe. Ik liet zien hoe ik het steil maakte. Niks bijzonders. Het duurde een minuut of acht. Na een paar maanden zag ik dat mijn filmpje best veel bekeken was. Ik was toen negentien en studeerde voor sociaal pedagogisch hulpverlener. Ik was altijd de vriendin naar wie je toe gaat voor make-upadvies. Sinds ik me kan herinneren, was ik daarmee bezig.

Ik wilde er iets creatiefs mee doen en zo ben ik filmpjes gaan opnemen. Op een bepaald moment ben ik er geld mee gaan verdienen. Rond de tijd dat ik afstudeerde, moest ik kiezen. Mensen die ik als hulpverlener behandelde, begonnen me te herkennen van mijn video’s.

‘Achter de schermen zitten merken heel erg aan me trekken. Dat heeft me zakelijker gemaakt. Ik kan heel makkelijk “nee” zeggen. Ik beslis zelf wat ik uitzend, maar dat is best veel. Mijn relatie met Gregor, het feit dat ik PCOS heb. Ik heb weleens gedacht: wat nou als ik een ernstige ziekte krijg? Of als ik straks zwanger raak? Vertel ik dat meteen aan mijn volgers? Als je het niet doet, gaan ze op een gegeven moment toch een buikje zien. Maar wat nou als het misgaat? Ik heb als voorbeeld een Amerikaanse vlogger bekeken die zwanger werd. Zij bleek direct een filmpje te hebben gemaakt toen ze erachter kwam, maar dat zond ze pas later uit.

‘Met mijn volgers heb ik echt een soort vriendinnenrelatie. Ze laten vaak comments op mijn filmpjes achter. Ik herinner me bijvoorbeeld een meisje dat naar het buitenland is vertrokken, omdat ik tijdens een van mijn vlogs in het buitenland iets motiverends had gezegd.

‘Je moet een bepaald type zijn om vlogger te worden. Ik bedoel, je bent altijd tegen een camera aan het praten. We zijn entertainment loving people. Veel vloggers kunnen bijvoorbeeld ook goed zingen. Ik heb zelf tot mijn negentiende aan jeugdtheater gedaan. We zijn entertainers. De meeste vloggers zijn heel lieve, leuke mensen. Het valt me ook op dat best veel vloggers vroeger zijn gepest. Ik heb veel contact met andere vloggers. Laatst hadden we met twintig top-YouTubers weer een workshop bij Google om onze vindbaarheid te vergroten. Enzo Knol [populaire vlogger] heb ik nog niet ontmoet. Ik ben wel nieuwsgierig. Hij is heel oprecht. Hij laat het ook zien als hij bij zijn opa en oma aardappel-groente-vlees zit te eten.

‘Ik kan zo zien of iemand potentie heeft. Dan zie ik een filmpje en dan weet ik: dit wordt een heel grote. Ik had het meteen toen ik Francis ontmoette van Foodgloss. Zij stelde als bezoekster van mijn site eens voor om samen een filmpje over koken op te nemen. “Wow, jij bent een YouTuber,” zei ik tegen haar. “Jij bent een ster.” Ze is heel likeable. Ik wilde meteen vriendinnen met haar worden. Dat moet je hebben. De X-factor. I like you.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.