nederland

Voor omstreden sjeik is Schengen toch verboden gebied

Door Servaas van der Laan - 29 april 2015

De omstreden Saudische sjeik Aaidh al-Qarni mag bij nader inzien toch niet binnen de Schengenzone verblijven. Italië heeft het visum van de geestelijke alsnog ingetrokken.

Dat heeft de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) aan de gemeenteraad van zijn stad geschreven.

Visum

Eerder had de Saudische sjeik succesvol een visum aangevraagd bij de Italiaanse autoriteiten. Omdat Italië, net als Nederland, tot het douanevrije Schengengebied behoort, kon de geestelijke vrij naar ons land of naar andere Schengenlanden reizen.

Maar dat gaat niet meer door. Op welke grond de sjeik alsnog de toegang is ontzegd, is nog onduidelijk. Het is in ieder geval niet de eerste keer. In 2012 kwam al-Qarni ook Frankrijk niet in omdat hij volgens Franse autoriteiten zou oproepen tot haat en geweld.

Haatteksten

Voor al-Qarni is ook Amerika verboden gebied. De geestelijke staat al sinds geruime tijd op een Amerikaanse ‘no-fly-list’. Dit betekent dat hij niet op een vliegtuig naar Amerika kan stappen.

Deze beslissing werd door Amerika genomen nadat de sjeik in zijn spreekbeurten meerdere keren had opgeroepen tot haat en geweld tegen Amerika. Zo vond hij dat ‘huizen en jongeren moeten worden opgeofferd. Kelen moeten worden doorgesneden en schedels moeten worden verbrijzeld’.

Onrust

Volgens stichting Waqf gaat het hier om uitspraken uit een ‘ver verleden’ die bovendien uit hun verband zijn getrokken. De stichting, die verbonden is aan de Marokkaanse Al-Fourqaan-moskee, had de geestelijke uitgenodigd voor een spreekdriedaagse in Eindhoven.

Nadat website GeenStijl lucht kreeg van de komst van al-Qarni er een topic aan wijdde, ontstond er maatschappelijke onrust.

Naar aanleiding van de ontstane onrust zei burgemeester Van Gijzel de komst van de sjeik ‘op z’n zachtst gezegd ongewenst en ongepast’, te vinden omdat al-Qarni zich ‘meermaals polariserend heeft uitgelaten, onder meer heeft gepleit voor de jihad en uitgesproken antisemitische uitlatingen heeft gedaan’.

Goodwill

Al voordat het visum van de sjeik werd ingetrokken besloot de stichting Waqf om de lezingen te annuleren. Dit deed de stichting als ‘bewijs van goodwill richting de samenleving en de overheden’.

De orthodoxe al-Qarni is populair in de islamitische gemeenschap. Van zijn boek Wees niet bedroefd zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.