nederland

VU: ‘debat’ Armeense genocide gaat zo niet door

Door Servaas van der Laan - 14 april 2015

Het ‘debat’ dat de Turkse studentenvereniging Anatolia op de Vrije Universiteit (VU) op de dag van de honderdjarige herdenking over de Armeense genocide wil organiseren, kan in de huidige vorm niet doorgaan. Anatolia kondigt het debat nu aan als een lezing van één persoon en dat is niet volgens de afspraak

Dat laat een woordvoerder van de Amsterdamse universiteit weten aan elsevier.nl.

Lezing of debat

Volgens de VU heeft Anatolia het evenement aangemeld als ‘lezing’ waarbij ‘verschillende perspectieven’ aan bod zouden komen. Daarom zou aan de ene kant de Amerikaanse historicus Justin McCarthy worden uitgenodigd en aan de andere kant de Leidse hoogleraar Erik-Jan Zürcher.

McCarthy staat bekend als een ontkenner van de Armeense genocide, terwijl Zürcher erkent dat er een volkerenmoord heeft plaatsgevonden.

Nooit benaderd

Maar Zürcher werd door de studenten nooit benaderd. ‘Ik ben bij mijn weten in het geheel niet benaderd voor deze bijeenkomst,’ laat hij aan elsevier.nl weten. ‘Dat is vreemd,’ zegt Aukje Schep van de VU. ‘Anatolia heeft het evenement bij ons aangekondigd als debat met meerdere sprekers.’

Volgens Schep kan het evenement in de huidige vorm niet doorgaan. ‘Dit is niet volgens de afspraak. We proberen hierover met ze in contact te komen, maar ze zijn de hele dag al onbereikbaar.’

Eerder op dinsdag zei een woordvoerder van Anatolia tegen elsevier.nl dat het wel degelijk de bedoeling is dat er meerdere kanten van het verhaal aan bod zullen komen tijdens het evenement. Maar hoe precies, dat wil de vereniging niet zeggen. ‘We zullen zien,’ luidde de reactie mysterieus.

Omstreden

Historicus McCarthy is omstreden onder zijn collega’s vanwege zijn opvattingen over de Armeense genocide. Volgens McCarthy kan er niet van genocide worden gesproken omdat de Ottomanen geen vooropgezet plan zouden hebben gehad om de Armeniërs uit te moorden.

Bovendien betwist hij de aantallen. Volgens McCarthy zijn er minstens net zoveel Turken vermoord door Armeniërs als andersom.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.