nederland

VU: lezing ontkenner Armeense genocide gaat écht niet door

Door Servaas van der Laan - 17 april 2015

De Turkse studentenvereniging SV Anatolia wil de lezing van de Amerikaanse historicus Justin McCarthy gewoon doorzetten. Maar volgens de Amsterdamse Vrije Universiteit (VU) is daar geen sprake van.

‘Het gaat niet door, want we geven er geen toestemming voor,’ zegt een woordvoerder van de VU tegen elsevier.nl. Wel blijft de universiteit met de studenten zoeken naar een oplossing.

Volgens protocol

Eerder meldde SV Anatolia in een online verklaring dat de lezing gewoon door zal gaan. ‘SV Anatolia heeft volgens protocol een aanvraag ingediend voor een beschikbare ruimte binnen de Vrije Universiteit. Deze aanvraag is door de VU op basis van de gestelde criteria goedgekeurd,’ is te lezen in de verklaring.

Donderdag liet de VU ook al weten dat de lezing niet door zal gaan omdat ‘de mogelijkheid tot een academisch debat ontbreekt’. Dat de aanvraag in eerste instantie werd goedgekeurd, berust volgens de universiteit op een misverstand. De VU had per ongeluk de aanvraag voor de lezing met McCarthy verward met een eerdere aanvraag die wél aan de criteria voldeed.

Maar het leek erop dat Anatolia zich niet meer door de universiteit wil laten tegenhouden. Volgens de vereniging probeert de VU goedkeuring voor de lezing in te trekken onder ‘invloed van derden, waaronder mediakanalen die zich door misvattingen hebben laten leiden’. Maar de VU houdt voet bij stuk en zegt dat de lezing in ‘huidige vorm’ echt niet door zal gaan.

Provocatie

De lezing van McCarthy, precies op de honderdjarige herdenking van de Armeense genocide, wordt door veel Armeniërs opgevat als een provocatie. Op 24 april 1915 begonnen de Jong Turken met het deporteren en uitmoorden van de Armeense elite in het Ottomaanse Rijk. Dit zou het begin zijn van een grote etnische zuivering waar naar schatting 1,5 miljoen Armeniërs de dood vonden.

Veel historici spreken daarom ook van de ‘eerste genocide van de Twintigste eeuw’. De Amerikaanse professor McCarthy ontkent dat er sprake is geweest van genocide. Volgens de omstreden historicus waren de doden een gevolg van de oorlog en was er bovendien nooit een vooropgezet plan om Armeniërs uit te moorden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.