nederland

VVD en PvdA niet onder de indruk van kritiek op compromis

Door Tom Reijner - 23 april 2015

Nu er eindelijk na lang zwoegen een akkoord op tafel ligt over de opvang van illegalen, willen de PvdA en VVD niets weten van kritiek. Verschillende betrokkenen bij het topoverleg laten weten dat zij niet zijn geschrokken van het commentaar.

Tweede Kamerleden van beide regeringspartijen die zich met asielzaken bezighouden, kunnen zich voorstellen dat de commotie de eerste reflex is en dat er nog onduidelijkheid heerst over de afspraken en gevolgen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die inzet op het aanscherpen van het asielbeleid, vindt het niet echt een verrassing dat er nu kritiek is. ‘Alle organisaties die het asielbeleid in het verleden een probleem vonden, vinden dat nog steeds,’ zei hij voor de camera’s van de NOS.

Terugkeer

Zijlstra toonde zich woensdagavond al tevreden over de deal, omdat volgens hem de zogenoemde ‘bed, bad, en brood’-centra dichtgaan. In de locaties die overblijven (de vijf grootste steden plus Ter Apel) is ‘alles gericht op terugkeer’.

Gemeenten en burgemeesters zijn nu zelf nog betrokken bij de opvang van illegalen en hebben tijd nodig hebben om na te denken, zegt zijn partijgenoot, Tweede Kamerlid Malik Azmani – de opsteller van het VVD-asielplan, dat eerder al discussie in de coalitie losmaakte. ‘Geen opvang betekent geen perspectief in Nederland,’ zegt hij.

Ei van Colombus

De liberaal gaat ervan uit dat de groep illegalen die niet meewerken aan een vertrek op deze manier uiteindelijk wél op het vliegtuig stapt naar het land van herkomst. Dit compromis is zeker niet het ‘ei van Columbus’, zegt vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), maar ‘wel een stap voorwaarts’. Hij roept gemeenten op nu samen met het kabinet afspraken te maken.

Maar die gemeenten stellen zich juist weerbarstig op. We willen helemaal niet af van de ‘bed, bad, en brood’-voorziening, zegt een aantal van hen.

Zo klinkt er vanuit Amsterdam – de stad van de Vluchtgarage – en kerk – onvrede. Een ‘dom en onwerkbaar compromis’ vindt de lokale D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. ‘Overal in Nederland sluit je de bed-, bad- en broodopvang. Die mensen stuur je naar Amsterdam en dan mogen wij ze na enkele weken weer op straat kwakken,’ zei Paternotte.

D66-leider Alexander Pechtold maakte gisteren al gehakt van het compromis. Geert Wilders (PVV) sprak van ‘genante afspraken’. Volgens partijleider Wilders is de VVD op de knieën gegaan voor de PvdA, is PvdA-leider Samsom de grote overwinnaar en wordt fout gedrag beloond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.