nederland

Weduwe Tuitjenhorn schrijft boze open brief aan Schippers

Door Elif Isitman - 17 april 2015

De weduwe van huisarts Nico Tromp haalt hard uit naar minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid. Anneke Tromp vindt dat haar man het slachtoffer is geworden van ‘het geweld’ van instanties onder de verantwoordelijkheid van Schippers.

De volledige brief aan minister Schippers verschijnt zaterdag in NRC Handelsblad, maar vrijdag werden er al delen van gepubliceerd.

Levensdelict

De huisarts Nico Tromp pleegde in 2013 zelfmoord, nadat hij een terminaal zieke patiënt 1000 mg morfine had toegediend, een veel grotere hoeveelheid dan is toegestaan.  De patiënt overleed binnen een half uur.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeerde na onderzoek naar de zaak dat er vermoedens bestonden voor onrechtmatige euthanasie: de dokter had nauwelijks lichamelijk onderzoek verricht en hield geen rekening met de op dat moment lopende medische aanpak en het effect dat dit op de patiënt had. De IGZ zette Tromp na het onderzoek op non-actief.

‘U hebt mijn man, een huisarts met een vlekkeloze reputatie op het gebied van euthanasie en palliatieve sedatie, als pleger van een levensdelict weggezet,’ schrijft Tromps weduwe. Minister Schippers liet in een reactie weten persoonlijk met de nabestaanden te willen praten als daar behoefte aan is. ‘Zij respecteert het en heeft er begrip voor als daar geen behoefte aan is,’ laat het ministerie weten.

De weduwe is samen met de huisartspraktijk een rechtszaak begonnen tegen de inspectie. Zij willen dat het bevel alsnog vernietigd wordt. De advocaat noemt het IGZ-besluit ‘volstrekt onnodig’ en vindt dat er ‘niemand mee gediend’ was. De zaak komt donderdag voor de rechtbank in Alkmaar.

Stille tocht

Vrijdagavond is er een stille tocht in het Noord-Hollandse Tuitjenhorn voor de nabestaanden van de overleden huisarts. De tocht is door onder meer de assistenten van zijn praktijk georganiseerd.

Het feit dat Tromp teveel morfine had toegediend kwam aan het licht doordat een aanwezige coassistent van het AMC haar twijfels hierover deelde met haar begeleider. Hij lichtte daarna de IGZ in, die vervolgens het Openbaar Ministerie inschakelde. Er werd een inval in de praktijk gedaan. Hij werd toen op non-actief gezet en beroofde zichzelf kort daarna van het leven.

In een rapport dat twee weken geleden verscheen concludeerde de commissie onder leiding van Carel Bleichrodt dat de betrokken instanties geen grote fouten hebben gemaakt in de zaak-Tromp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.