nederland

Weer kritiek op Kamervoorzitter Van Miltenburg: vier vragen

Door Anne Vader - 15 april 2015

Opnieuw is er gedoe rondom Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Woensdagmorgen vergaderde het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, twee uur lang over de affaire met GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Wat is er aan de hand?

Elsevier.nl zet vier vragen en antwoorden over deze kwestie op een rij.

1. De affaire met Linda Voortman, hoe zat dat ook alweer?

Het begon allemaal met een lijstje namen van mensen die hadden gesolliciteerd op de functie voor ombudsman. Die kregen de media vorig jaar juni toegespeeld van een anonieme bron. Voortman werd aangemerkt als verdachte. Zij had het lijstje eerder ingezien én namen gedeeld met een fractiegenoot.

Het GroenLinks-Kamerlid werd geschorst voor haar loslippigheid, maar ontkende de bron te zijn van het lek. Toch deed Van Miltenburg aangifte tegen haar.

In december werd bekend dat Voortman niet zou worden vervolgd voor het lekken van vertrouwelijke informatie. Volgens de Rijksrecherche werd ze onterecht aangemerkt als verdachte omdat ze de e-mail aan de media nooit kon hebben geschreven.

2. Waarom is er kritiek op de Kamervoorzitter?

Dat haar integriteit in twijfel is getrokken, zit Voortman nog steeds niet lekker. ‘Het lijkt erop dat mensen mij doelbewust schade hebben willen berokkenen’, schrijft ze aan het presidium. Het was volgens haar vanaf het begin duidelijk dat zij niet het lek kon zijn, omdat zij niet wist van alle gelekte namen.

Voortman vindt dat zij in haar goede naam is aangetast, nu ze een half jaar lang verdacht is geweest van een ambtsmisdrijf. Ze wil dan ook weten waarom er aangifte tegen haar is gedaan en ook wie informatie uit vertrouwelijke gesprekken tussen haar en de Kamervoorzitter heeft gelekt naar de Telegraaf.

Een groot deel van de Kamer begrijpt dat de GroenLinks-politicus opheldering wil. ‘Logisch dat ze moord en brand schreeuwt, ik zou exact hetzelfde hebben gedaan’, aldus Emile Roemer van de SP. ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat Voortman antwoord verdient op haar vragen en ook Geert Wilders (PVV) snapt de woede van Voortman wel.

3. Dit is niet de eerste keer dat er gedoe is rond Van Miltenburg, toch?

Inderdaad, tijdens het 2,5 jaar durende voorzitterschap ging het al vaker mis. Er is niet alleen ergernis over de soms rumoerig verlopende vergaderingen. Ook in het presidium, dat onder leiding van Van Miltenburg staat, zijn de onderlinge verhoudingen niet optimaal. SP-Kamerlid Ronald van Raak is de afgelopen jaren al drie keer uit het presidium gestapt uit onvrede over gelekte interne zaken.

Recent maakt Van Miltenburg excuses nadat ze een hoofdelijke stemming over een motie van de Partij voor de Dieren much to do about nothing had genoemd. Eerder verweet CDA-leider Sybrand van Haersma-Buma de voorzitter partijdigheid. Daarop verliet Van Miltenburg geëmotioneerd de Kamer.

In de week van haar benoeming als voorzitter kreeg Van Miltenburg kritiek op een bezoek aan de toenmalige koningin Beatrix rond de kabinetsformatie. De Tweede Kamer was daar niet van op de hoogte, terwijl deze had besloten de formatie voortaan in eigen handen te houden. Van Miltenburg beloofde toen een dergelijk bezoek voortaan eerst te melden.

4. Hoe nu verder?

Het is aan Van Miltenburg om een bevredigende verklaring te geven voor haar optreden. Daar lijkt ze in te slagen, afgaande op de eerste reacties na de vergadering. PVV-Kamerlid Martin Bosma kijkt terug op een goed gesprek en zijn SP-collega Ronald van Raak noemde de bijeenkomst ‘heel verhelderend’.

De positie van Van Miltenburg zou niet op het spel staan. Om half vier vanmiddag komt het presidium weer bijeen om te spreken over een concept-brief van de voorzitter aan Voortman. Bosma: ‘Het is nu een kwestie van even alles op een rijtje zetten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.