nederland

Wie is in Mali bevrijde Nederlander Sjaak Rijke?

Door Servaas van der Laan - 06 april 2015

De Nederlander Sjaak Rijke is bevrijd in Mali. Commando’s van het Franse leger hebben de ontvoerde Nederlander gered uit handen van terroristen. Wie is hij?

Rond 05.00 uur maandagochtend bevrijdden commando´s en andere militairen de Nederlander, die sinds 2011 vast werd gehouden door terroristen. Meerdere daders zijn daarbij opgepakt. Rijke is meegenomen naar een basis bij de plaats Tessalit en is in veiligheid.

Al Qa’ida

Rijke werd op 25 november 2011 ontvoerd door leden van al-Qa’ida in Mali. Hij was toen 51 jaar en was samen met zijn vrouw op vakantie in Timboektoe. Vorig jaar november verscheen nog een emotionele oproep van Rijke, die smeekte om hulp.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian heeft volgens zijn ministerie maandagochtend contact gehad met zijn Nederlandse collega Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) om te melden dat Rijke bevrijd is. Ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is door de Fransen op de hoogte gebracht. Koenders noemt het ‘fantastisch nieuws voor Sjaak en zijn familie’. ‘Ik ben blij en opgelucht dat er een einde is gekomen aan een vreselijke periode van onzekerheid en verdriet.’

Op vakantie

Sjaak Rijke (54) is een treinmachinist uit Woerden die op 25 november 2011 in Mali op vakantie was toen hij in de stad Timboektoe werd ontvoerd door islamitische militanten. Zijn echtgenote wist aan de gewapende ontvoerders te ontsnappen, maar een Zweed en een Zuid-Afrikaan werden eveneens meegenomen. Een Duitse toerist werd bij de actie gedood.

Het drietal werd in de zomer van 2012 gefilmd in de open lucht, de opnamen werden op YouTube gezet. Alle drie de gijzelaars zeiden toen goed te worden behandeld. Sindsdien verschenen enkele video’s van de Nederlander en zijn lotgenoten, die telkens aandrongen op hun spoedige vrijlating.

Conflict

Het uitdijende conflict in Mali is ongunstig voor de gijzelingszaken van westerlingen in het West-Afrikaanse land, zei veiligheidsadviseur Wouter Kok vorig jaar januari. Hij adviseert hulporganisaties over veiligheid in onrustige gebieden. Gijzelaars kunnen volgens hem worden gebruikt als middel om landen te dwingen troepen terug te trekken.

Nederland heeft in het kader van de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma) in VN-verband daar zo’n 450 man gestationeerd. Bovendien levert Nederland vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.