nederland

Wiegel wordt niet vrolijk van Halbe Zijlstra

Door Eric Vrijsen - 21 april 2015

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gaat veel te kort door de bocht in de illegalenkwestie met coalitiegenoot PvdA. ‘Als je een crisis begint, moet je weten hoe je die beëindigt.’

Dat zegt VVD-coryfee Hans Wiegel deze week in Elsevier.

Dezelfde fout

Wiegel zegt niet vrolijk te worden van de manier waarop ‘belhamel’ Zijlstra het illegalendebat met de PvdA voert. ‘In de politiek moet je minstens drie zetten vooruitdenken,’ zegt Wiegel.

‘Als je een crisis begint, moet je weten hoe je die beëindigt. Het is dezelfde fout als bij de vorming van dit kabinet. Te snelle onderhandelingen, ondoordachte compromissen. Het Regeerakkoord was op dit punt glashelder: krachtig uitzettingsbeleid. Maar telkens knabbelt de PvdA er toch weer iets vanaf, en de VVD laat het gebeuren. We kopen weer een illusie, namelijk dat die uitgeprocedeerde vluchtelingen vrijwillig het land zullen verlaten.’

Willem Holleeder

Met zijn uitspraken reageert Wiegel op Zijlstra die na coalitieberaad tussen de VVD en PvdA over de illegalenkwestie afgewezen asielzoekers vergeleek met de van liquidaties verdachte crimineel Willem Holleeder.

Daarmee zet hij niet alleen kwaad bloed bij coalitiegenoot PvdA, maar ook binnen zijn eigen partij wordt met fronsende wenkbrauwen naar de fractievoorzitter gekeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.