nederland

Zo bewapenen slachtoffers van een inbraak zich

Door Shari Deira - 29 april 2015

Bijna de helft van de slachtoffers van een inbraak, slaapt sindsdien met een wapen naast zijn bed. Meestal gaat het om een honkbalknuppel, maar vaak ook pepperspray, een mes of een vuurwapen.

Uit onderzoek onder 1.100 inbraakslachtoffers blijkt dat 46 procent van de slachtoffers na de inbraak een ‘verdedigingsmiddel’ in huis heeft gehaald.

Vuurwapen

Inbraakslachtoffers kiezen vaak voor een honkbalknuppel of een ander voorwerp waarmee zij een flinke klap zouden kunnen uitdelen, schrijft het AD. Ongeveer 20 procent van de respondenten gaf aan pepperspray, een mes of zelfs een vuurwapen naast het bed te hebben liggen.

De onderzoeksresultaten van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken worden donderdag gepresenteerd aan minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie). Voorzitter van de stichting, Coen Staal, spreekt van ‘schokkende cijfers’.

Volgens Staal laten de cijfers zien dat de impact van een inbraak ‘gigantisch’ is. ‘Het is logisch dat mensen zich willen verdedigen, maar het is ook gevaarlijk. De kans is groot dat dit tot meer geweld leidt.’

Zelfverdediging

Een woordvoerder van de politie zegt tegen de krant begrip te hebben voor de inbraakslachtoffers. ‘Iedereen heeft het recht zichzelf te verdedigen, mits het proportioneel is,’ zegt een woordvoerder.

Het Openbaar Ministerie gebruikt sinds een jaar een richtlijn, waarin staat dat verdachten van het mishandelen van een inbreker niet worden opgepakt.

Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie zei in 2012 dat iedereen het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen indringers. Als inbrekers daarbij gewond raken of om het leven komen, was dat volgens hem ‘risico van het vak‘. Hij deed zijn uitspraak nadat een inbreker om het leven was gekomen na een vechtpartij in een huis.

Deurne

Vorig jaar was zelfverdediging bij een inbraak opnieuw onderwerp van discussie na de overval op een juwelierszaak in Deurne. Eigenaar Willy S. had na een eerdere inbraak een vuurwapen gekocht. Zijn vrouw gebruikte het wapen, toen de winkel door twee mannen werd overvallen. Beide inbrekers kwamen om het leven, de vrouw ging vrijuit.

Juwelier S. werd wel veroordeeld voor verboden wapenbezit. Hij kreeg een werkstraf van honderd uur plus een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.