nederland

Activist niet langer vervolgd wegens majesteitsschennis

Door Anne Vader - 28 mei 2015

Activist Abulkasim Al-Jaberi hoeft niet meer voor de rechter te verschijnen wegens majesteitsschennis. Zijn uitlating ‘fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis’ is toch niet strafbaar.

Na een storm van kritiek besloot het Openbaar Ministerie (OM) een paar weken geleden zich opnieuw te buigen over de zaak. Al-Jaberi deed zijn uitspraak ‘binnen de context van het publieke debat’, zegt justitie nu. De verklaring van de activist dat hij tijdens de demonstratie een verband had gelegd tussen Zwarte Piet en het slavernijverleden van Nederland, het koningshuis en racisme, kan het OM niet bevestigen of weerleggen. Dat is dan ook de reden voor het sepot.

Al-Jaberi werd opgepakt tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet in Amsterdam. Het OM legde hem een boete op van 500 euro, maar de activist verzette zich daartegen. Daarom maakte justitie een paar weken geleden bekend hem te vervolgen.

Bekladding

De beslissing van het OM leidde tot een storm van protest op sociale media. Duizenden mensen herhaalden de kreet op Twitter. In dezelfde week werd Paleis op de Dam in Amsterdam beklad met de woorden ‘Fuck de koning’. Ook schilderden vandalen een hakenkruis op de deur van het pand van het Kabinet van de Koning.

Al-Jaberi is blij met het besluit. ‘In mijn zaak was maatschappelijke druk nodig om een sepot af te dwingen na een arrestatie die nooit had mogen plaatsvinden. De politie en het OM hebben hun spierballen getoond, maar de intimidatie heeft niet gewerkt. Dat vier ik als een overwinning.’ Justitie zegt dat het onderzoek achteraf gezien al voorafgaand aan het opleggen van de strafbeschikking had moeten gebeuren.

Verbod

D66 en de PvdA willen geen verbod op majesteitsschennis. De partijen hebben aangekondigd te gaan kijken hoe de wet op dat punt kan worden veranderd. Wie de Koning opzettelijk beledigt, riskeert nu een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar of een boete, volgens artikel 111 uit het Wetboek van Strafrecht.

Tussen 2000 en 2012 moesten zeventien mensen voor de rechter komen wegens majesteitsschennis. Vijf van hen werden veroordeeld, liet toenmalig minister van Justitie  Ivo Opstelten (VVD) in 2013 weten. Zo kreeg een man uit Terneuzen in 2012 een werkstraf van tachtig uur voor het beledigen van koningin Beatrix.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.