nederland

Ambachtelijke chips en eierkoeken: wat is dat?

Door Shari Deira - 26 mei 2015

Wie boodschappen doet, kan nauwelijks om de term ‘ambachtelijk’ heen. Maar wat betekent het eigenlijk? Dat hangt er vanaf in welke supermarkt u bent, en vaak zijn de producten niet zo ambachtelijk als de supermarkt u wil doen geloven.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat consumenten zich ergeren aan het gebruik van de term ambachtelijk en dat zij er weinig vertrouwen in hebben dat ambachtelijke producten ook echt ambachtelijk zijn.

Traditioneel

Voor het onderzoek keek de bond naar ‘ambachtelijke producten’ van verschillende supermarkten. Wat blijkt, is dat vooral de verpakking er traditioneel uitziet, maar aan de producten zelf is weinig ambachtelijk.

Zo bevatten de ambachtelijke Oma’s Poffertjes van Lidl, water, melkpoeder, aroma’s en emulgator. Lidl verkoopt dit product inmiddels niet meer. De ambachtelijke zeezout en zwarte peper chips van Albert Heijn, bevat suiker, uipoeder, gistextract en aroma’s.

Meer supermarkten hebben al wat zogenaamde ambachtelijke producten uit de handel gehaald. Zo verkoopt Aldi niet langer de ambachtelijke eiersalade, en Albert Heijn heeft de ambachtelijke tartaar geschrapt.

Een andere veelgebruikte term is authentiek. Supermarktketen Coop verkoopt Yorkham Authentiek, waar niet alleen vlees in zit, maar ook E-nummers en aroma. Volgens de supermarkt slaat de term authentiek hier op ‘het behouden van pure smaak’.

Richtlijnen

Directeur Bart Combée van de Consumentbond vindt dat er duidelijke richtlijnen moeten komen voor de term ambachtelijk. ‘Nederland kan een voorbeeld nemen aan Ierland, daar heeft de toezichthouder onlangs voorgeschreven wanneer een fabrikant een product ambachtelijk mag noemen.’

De regels voor ambachtelijke producten in Ierland zijn als volgt:

  • Het product wordt in beperkte hoeveelheid gemaakt door vaklieden
  • De productiemethode is niet volledig mechanisch en gaat volgens traditionele methoden
  • De productie gebeurt op kleine schaal, op één locatie
  • Karakteristieke ingrediënten van de producten, worden lokaal geteeld of geproduceerd

Ruim tweederde van de respondenten van het onderzoek van de Consumentenbond ziet de term ambachtelijk als marketingbegrip. Het zou een misleidende term zijn en maakt producten onnodig duur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.