nederland

Antisemitische leuzen in de bus: Cambuur-fans teruggestuurd

Door Shari Deira - 10 mei 2015

Een bus vol Cambuur-fans bereikte zondag de Arena niet. Zij werden door de politie teruggestuurd naar Leeuwarden, omdat de fans antisemitische leuzen scandeerden in de bus onderweg naar Amsterdam.

Het gaat om zo’n vijftig supporters uit de harde kern van SC Cambuur. In totaal waren er acht bussen met driehonderdvijftig Cambuur-fans onderweg naar de hoofdstad.

Noodbevel

Cambuur speelde zondag tegen Ajax in de Arena. Toen de gemeente Amsterdam hoorde van de scheldkanonnades in een van de bussen, kondigde burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) een noodbevel af, en moest de bus rechtsomkeert maken.

De supporters hebben een proces-verbaal gekregen en justitie zal later bepalen of er nog andere gevolgen zijn voor de voetbalfans. De gemeente Amsterdam, Ajax en andere voetbalclubs hebben afgesproken supporters te weren bij wedstrijden zodra er antisemitische leuzen worden geroepen.

De wedstrijd in de Arena werd zondag gewonnen door de thuisclub. Viktor Fischer tekende voor twee treffers in de ArenA, waar invaller Lasse Schöne in de slotfase de eindstand bepaalde (3-0).

FC Utrecht

Dat niet alle gemeenten afspraken met voetbalclubs hebben gemaakt, bleek begin vorige maand. Bij de wedstrijd van FC Utrecht tegen Ajax werden ook antisemitische leuzen geroepen, maar daar werd niet ingegrepen.

‘Me vader zat bij de commando’s, me moeder zat bij de SS. En samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best,’ riepen supporters in de Galgenwaard.

Hoewel de teksten duidelijk hoorbaar waren, werd er niet ingegrepen. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar deze zaak en richt zich daarbij alleen op daders, niet op de KNVB of FC Utrecht. Onder meer de Stichting Bestrijding Antisemitisme riep juist op tot strafrechtelijke vervolging van FC Utrecht, omdat de club niet ingreep.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël, dat elk jaar antisemitische incidenten in Nederland in kaart brengt, vindt dat voetbalclubs verplicht camera’s en geluidsherkenningsapparatuur moeten installeren in stadions zodat deelnemers aan spreekkoren kunnen worden geïdentificeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.