nederland

Arabist en PVV-europarlementariër Hans Jansen overleden

Door Shari Deira - 05 mei 2015

Arabist en PVV-europarlementariër Hans Jansen is dinsdagochtend overleden. Jansen werd op het moment van overlijden omringd door familie. Hans Jansen is 72 jaar geworden.

‘Na een dappere eigenwijze strijd met humor en tederheid is hij vandaag rond 11.00 uur overleden, omringd door zijn familie,’ meldt de familie in een persbericht.

Islam

Hans Jansen werd afgelopen zondag getroffen door een herseninfarct. Sinds juni 2014 is hij lid van het Europees Parlement namens de PVV. Jansen schreef zeventien boeken over de islam bij Nederlandse, Duitse en Amerikaanse uitgeverijen.

‘Zijn scope was breed: als wetenschapper publiceerde hij een standaardwerk over de ideologie van de moordenaars van de Egyptische president Sadat,’ zegt zijn vriend en uitgever René van Praag.

‘Hij schreef prachtige boeken over de islam en andere godsdiensten. Dat hij nooit te beroerd was om bij te leren, blijkt wel uit het feit dat hij vorig jaar op 71-jarige leeftijd als lid van de PVV-fractie toetrad tot het Europees Parlement. Een nieuw leven waar hij met veel toewijding en plezier aan was begonnen.’

Humor

PVV-leider Geert Wilders en PVV-europarlementariër Marcel de Graaff reageren op het overlijden van Jansen: ‘Namens alle leden en medewerkers van de PVV-fracties in het Europees parlement en Tweede Kamer gaan onze blijken van medeleven uit naar zijn dierbaren. Hans was een bijzonder mens.’

De twee vervolgen: ‘Hij inspireerde ons met zijn eruditie, zijn humor en zijn beminnelijkheid. Hij was een autoriteit op het gebied van islam, had een snelle geest en een scherpe pen. Met hem is een belangrijke steunpilaar van onze fracties heengegaan. We zullen hem erg missen.’

Jansen gold als een van de vertrouwelingen van Geert Wilders. Zo adviseerde hij Wilders onder meer over Koranteksten in de film Fitna. Sinds september 2013 schreef Jansen columns voor geenstijl.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.