nederland

Bundelen Nederland en België krachten bij inzet F-16’s tegen IS?

Door Elif Isitman - 22 mei 2015

Defensie kijkt naar de mogelijkheid om de missie van F-16’s tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) samen met onze zuiderburen voort te zetten. De Nederlandse F-16’s bombarderen sinds vorig jaar doelen van IS.

Het AD berichtte daarover en bronnen bevestigen vrijdag de berichtgeving. De twee landen zouden om beurten doelen van IS willen gaan bombarderen.

Niet alleen

Nederland heeft zes F-16’s ingezet in de strijd tegen IS. Ze opereren vanaf een basis in Jordanië, waar de F-16’s van België ook zijn gestationeerd. Nederland en België werken hier al in beperkte mate samen.

De Nederlandse inzet loopt in oktober af en de Belgische missie in juni. Defensie heeft te weinig F-16’s beschikbaar om de missie zelfstandig voort te zetten na oktober. Ook het Belgische leger zou de missie niet alleen kunnen voortzetten vanwege budgettaire redenen.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie is daarom nu in overleg met haar Belgische collega Vandeput aan het kijken naar mogelijkheden om de gevechtsvliegtuigen te laten rouleren. Dan bombarderen de Belgen een tijdje en gaan daarna de Nederlanders weer verder, aldus een ingewijde. De bombardementen zouden zich vooralsnog nog steeds beperken tot het IS-gecontroleerde gebied in Irak. Over de samenwerking moet nog wel een ‘politieke beslissing’ worden genomen in beide landen dus het is nog niet zeker of er een samenwerking komt.

Bezuinigingen

De Nederlandse F-16’s die naar het gebied zijn uitgezonden moeten terugkomen voor onderhoud. Ook moeten de piloten opnieuw gaan trainen voor andere gevechtstaken.

Volgens Hennis is het essentieel dat Nederland blijft bijdragen aan de strijd tegen de terreurbeweging. Door jarenlange bezuinigingen is het voor Defensie steeds lastiger om bij te dragen aan grote missies. Zo kan Nederland bijvoorbeeld ook al geen marineschip leveren aan de Europese missie tegen mensensmokkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.